Met leeftijdsgenootjes aan tafel durven kinderen meer
News

Een vies gezicht bij spinazie of verraste blik bij een zachtzoete wortel - de eerste hapjes leveren vaak mooie kiekjes op. Maar voor veel ouders is het een enorme uitdaging om hun kind enthousiast te maken voor groente. Baby’s hebben namelijk van nature een voorkeur voor zoet en vet. Daar heeft Smallsteps kinderopvang een speerpunt van gemaakt. Directeur Jeanine Lemmens over proeven, patat en peer pressure.

Smallsteps Kinderopvang -Samen aan tafel

Uit onderzoek blijkt dat 79 procent van de peuters te weinig groente eet. De eerste 1.000 levensdagen zijn cruciaal voor de smaakontwikkeling en kinderen moeten een nieuwe smaak soms wel tien tot vijftien keer proeven voordat ze het lusten.

“We hebben hier niet voor niets een speerpunt van gemaakt”, vertelt Lemmens. De voedingsstoffen in groenten zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van een kind. Bovendien heeft volgens het CBS 14 procent van de jeugd van 4 tot 17 jaar en maar liefst de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. “Samen met ouders willen wij bereiken dat gezond eten voor kinderen heel normaal wordt. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat we water en thee drinken in plaats van limonade of frisdrank.”

Smaakontwikkeling

Samen met leeftijdsgenootjes aan de grote tafel durven kinderen meer dan thuis. Ook als het om eten gaat, stelt Lemmens. “Ze dagen elkaar uit én worden positief gestimuleerd door onze pedagogisch medewerkers. Het kinderdagverblijf is dus de plek bij uitstek om op smaakavontuur te gaan. Als vriendjes zitten te smullen van een mediterrane visschotel met couscous, dan blijkt ook de grootste groente-weigeraar geneigd om toch maar even te proeven. Pure peer pressure, groepsdruk, waar we dankbaar gebruik van maken.”

“Onze pedagogisch medewerkers weten bovendien precies hoe ze kinderen kunnen motiveren om nieuwe smaken te ontdekken. Zij zorgen ervoor dat het gezellig is aan tafel. Ze presenteren het eten mooi en laten de kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Die trucs ken je als ouder natuurlijk ook, maar als je kind aan het einde van de dag moe is, een zuur gezicht trekt bij de lasagne waar je zo je best op hebt gedaan en de hapjes vooral op de grond belanden, dan is dat positieve opvoeden ineens best lastig.”

Bij Smallsteps al één portie groente per dag

“Wij volgen de adviezen van het Voedingscentrum”, vervolgt Lemmens. Die zijn heel duidelijk over wat kinderen van verschillende leeftijden nodig hebben. “Wij willen dat alle kinderen minstens één portie groenten binnen hebben op het moment dat ze worden opgehaald. Dus snacken we ’s middags rauwkost en serveren we op steeds meer locaties een warme lunch. Onze partner Madaga levert die heerlijke, voedzame lunches. Daarnaast werken we samen aan een programma voor smaakontwikkeling. We laten kinderen namelijk niet alleen proeven, maar stimuleren ze ook om te kijken, te voelen en te ruiken aan hun eten.”

“De koks van Madaga weten wat kinderen lekker vinden,” stelt Lemmens. “Ze ervaren smaken en structuren namelijk heel anders dan volwassenen. Bovendien laten zij alle recepten goedkeuren door een onafhankelijke kinderdiëtist én testen door een panel van kritische kleintjes. Minimaal 80 procent van de kinderen moet z’n vingers erbij aflikken, anders komt het gerecht niet op het menu.”

Patat en ijs

Dus er staat nooit iets ongezonds op tafel? Als je goed eet, kan af en toe een patatje of ijsje heus geen kwaad. “Het leuke is dat kinderen thuis ook meer water gaan drinken, soms liever fruit dan snoep eten en vragen wat er eigenlijk allemaal in de pastasaus zit. Zo zorgen de pedagogisch medewerkers er samen met ouders voor dat kinderen een gezond eetpatroon ontwikkelen. Dat betekent regelmatig, gezond en gevarieerd eten én de smaak ontwikkelen.”

Dit artikel verscheen 9 september in een bijlage van Elsevier.