20x insectvriendelijke bloemen en planten
Blog

‘Mama, wat is dat voor gele vlieg?’ Hoe leuk is het om samen met je kind de insecten in de tuin te ontdekken! Ook is het goed om uit te leggen waarom bloemen en planten zo belangrijk zijn. Krijg je regelmatig bezoek van bijen en hommels? En spot je ook regelmatig vlinders in je tuin? Dan heb je voldoende planten waar de insecten hun nectar en stuifmeel vandaan kunnen halen. Zo niet, dan is het tijd om je tuin om te dopen tot een bloemenwalhalla. Hier worden niet alleen de dieren, maar ook jij en je kind vast heel blij van. Hieronder vertel ik je hoe je dat doet en geef ik je 20 tips van insectvriendelijke bloemen en planten.

20x insectvriendelijke bloemen en planten

Ode aan de bloemen

Bloemen zorgen vaak voor een geluksmomentje. Met hun vrolijke kleuren zijn ze prachtig om naar te kijken. Sommige kun je zelfs eten! Ook bijen, hommels en vlinders worden er blij van, want ze zijn een goede bron van voedingsstoffen.

Belangrijk!

Het wordt voor deze dieren steeds lastiger om voeding te vinden. Daarom is het planten van bloemen erg belangrijk en kunnen ze jouw hulp zeker gebruiken! De beestjes zijn hard nodig, omdat ze onderdeel zijn van ons ecosysteem. Hebben zij een voedsteltekort, dan kan de bevruchting niet meer op de natuurlijke manier plaatsvinden. Hierdoor zullen veel insecten overlijden, omdat deze dieren ook een voedselbron zijn voor andere dieren. Belangrijk is om een mix van bloemen aan te bieden. Dit betekent namelijk ook meerdere soorten stuifmeel, waarmee ze sterker worden en er hopelijk meer beestjes komen.

Echte insectenmagneten

Er is zoveel keuze aan bloemen en planten, dus welke heb je nodig om insecten aan te trekken? Wat zijn dé insectenmagneten? Bijen, hommels en vlinders zijn kieskeurig. De planten die de meeste stuifmeel en nectar aanmaken, zijn favoriet. Hiermee voeden ze hun jongen en de koningen of zorgen zij voor een winterbuffer. Hieronder vind je een lijstje met geschikte bloemen. Koop de zaadjes in de winkel of kies voor planten die je zo in de grond of pot kunt doen.

5 favorieten bij vlinders:

 1. Vlinderstruik
 2. Lavendel
 3. Vlambloem
 4. Marjolein
 5. Zonnehoed

 

 

9 favorieten bij bijen en hommels:

 1. Duifkruid
 2. Kogeldistel
 3. Salvia
 4. Allium
 5. Marjolein
 6. Zonnehoed
 7. Verbena
 8. Zeepkruid
 9. Koninginnenkruid

Mmm … 6 bloemen om te eten:

 1. Dropplant
 2. Kaasjeskruid
 3. Goudsbloem
 4. Duizendschoon
 5. Viooltjes
 6. Komkommerkruid

De juiste plek voor de bloemen en planten

Hallo zon! De meeste bloemen en planten kun je op een zonnige plek zetten. Maar er zijn ook exemplaren die liever in de halfschaduw (4 uur zon per dag) staan. Kijk daarom op het etiket van de bloemen of planten. Hierop staat op welke plek ze het beste groeien. Belangrijk om te onthouden: planten in de zon hebben meer water nodig, omdat het water hier sneller verdampt. Zeker in de zomer bij hoge temperaturen kan het geen kwaad om de gieter wat vaker te pakken. Planten in potten hebben nog vaker water nodig, omdat de pot ook aan de zijkant opwarmt en het verdampen van vocht nog sneller gaat.

En dan nu: aan de slag! Veel plezier!

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”