April staat in het teken van Vriendjesweek
News

Van 5 t/m 9 april is het zover, dan vieren we Vriendjesweek. Vrienden maken het leven leuker! En iedereen heeft vrienden nodig. Daarom besteden wij in deze week extra aandacht aan het thema vriendschap.

Vriendjesweek activiteiten

Vriendschap is juist in deze tijd belangrijker dan ooit. Die ene vriendin met wie je wekelijks belt. De online borrel met je leuke collega’s op de vrijdagmiddag, maar zeker ook de vriendschap tussen de kinderen nu ze weer met elkaar kunnen spelen in de kinderopvang. We hebben namelijk allemaal vrienden nodig. Een vriendschap tussen jong en oud, of tussen mens of huisdier. Want hoe fijn is het om iemand te hebben met wie je plezier maakt, bij wie je troost vindt en aan wie je je geheimen toe kan vertrouwen? Vrienden maken het leven leuker en makkelijker.

Vier jij Vriendjesweek met ons mee?

Smallsteps viert dit jaar ook Vriendjesweek, in april. Op de kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolse opvang doen de kinderen deze week activiteiten rond het mooie thema vriendschap. Vrienden kunnen maken is geen vanzelfsprekendheid, dit heeft te maken met je inlevingsvermogen en empathie. Vriendschappen aangaan en onderhouden, dat is waar wij kinderen in ondersteunen. Bij ons leren kinderen wat vriendschap betekent. Hoe geef je bijvoorbeeld een compliment aan een ander? Hoe voelt het voor jou om een knuffel te geven aan een vriend? Vind je het prettig om samen te zijn met je vriend, elkaar te helpen of een cadeau te geven? Belangrijke sociale vaardigheden voor later!

Wat voor leuks hebben we dit jaar ontwikkeld?

We houden Vriendjesweek graag nog een beetje een verrassing, maar we snappen dat je nieuwsgierig bent. Daarom geven we alvast een inkijkje in een aantal van onze activiteiten die deze week op het programma staan.

Activiteiten Vriendjesweek bso

Vriendschap betekent voor iedereen wat anders. De een vindt het belangrijk dat je elkaar vaak ziet en de ander vindt het geven van een cadeautje belangrijk. Om de kinderen te inspireren om na te denken over wat vriendschap voor hun betekent, schrijft kinderboekenschrijver en schrijver van het eigen Gouden Boekje, Mark Haayema dit jaar hét vriendschapsgedicht voor onze Vriendjesweek! Hierin geeft Mark aan hoe het belang van vriendschap afgelopen jaar nog meer naar voren is gekomen. Want je vrienden zien is toch het allerleukste?

Schrijf je eigen bso gedicht

Kunnen onze bso-kinderen Mark Haayema overtreffen? Tijdens Vriendjesweek wordt dat duidelijk! Per groep schrijven de kinderen met elkaar een gedicht over vriendschap. De gedichten kunnen naar ons worden gestuurd EN daarbij maken ze automatisch kans op een hele leuke prijs (een -online-disco op hun eigen locatie, ssstttt nog niks vertellen).

Vriendenfuif

Muziek verbindt en dat is precies onze bedoeling. Hoe leuk is het als we samen naar vriendschapsnummers kunnen luisteren? En welke nummers horen volgens jouw kind allemaal bij het thema vriendschap? De kinderen krijgen zelf de kans om een mooie lijst samen te stellen via ons stemformulier. Dus vul het formulier samen met je kind in en ga tijdens Vriendjesweek los op jouw eigen favoriete vriendschapsliedje. We zetten al deze nummers in een lijst op Youtube en de voetjes kunnen van de vloer!

Speel mee met Bestie Beest

Ken je Bestie Beest al? Nee, dat kan kloppen, want dit leuke spel hebben wij zelf gemaakt! In dit uitdagende groeispel maken we kennis met de verschillende vormen van vriendschap. Lukt het jou om Bestie Beest te laten groeien van Vriendschap? De speler waarvan Bestie Beest het meest gegroeid is, wint het spel.

Activiteiten Vriendjesweek kdv

Ook op onze kinderdagverblijven besteden we tijdens Vriendjesweek extra aandacht aan vriendschap. Dit doen we spelenderwijs door samen liedjes te zingen, muziek te maken en een supervriendencape te maken.

Supervriendencape

Wie is jouw beste vriend? Dat is vast een echte supervriend! Daarom maken we samen een supervriendencape. De kinderen plakken de juiste vormen in de juiste vakjes en zijn zo samen lekker creatief bezig. Aan wie geef jij jouw supervriendencape?

Ik kruip over jou heen!

Ook de allerkleinsten die kunnen kruipen gaan samen op ontdekking. Samen over obstakels kruipen en kracht opbouwen. Kan jouw kleintje al over iemand heen kruipen die op de grond ligt? Of hoe lost je kind het op om langs dit ‘obstakel’ heen te komen?

Spinnetje zoekt een vriendinnetje

Met het versje ‘Een spinnetje zoekt een vriendinnetje’ leren de kinderen verschillende bewegingen die bij het versje horen. Maar dit versje kan natuurlijk ook gezongen worden, want hoe leuk is het om samen muziek te maken?