Bewegen op het kinderdagverblijf is een must. Dit is waarom!
News

Bewegen is goed voor iedereen, zeker ook voor kinderen. Niet zo gek dus dat er op de meeste kinderdagverblijven veel aandacht voor is. Joyce Kramer, activiteitenplanner bij Smallsteps, legt uit waarom regelmatig bewegen voor baby’s en kleine kinderen heel belangrijk is én hoe ze dit bij Smallsteps stimuleren.

Bewegen op het kinderdagverblijf is een must. Dit is waarom!

Genoeg bewegen

Joyce: ‘Genoeg bewegen is nodig om gezond en fit te blijven. Daarnaast is bewegen ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs ontwikkelen ze zo hun grove motoriek en sociale vaardigheden. Zo leren de wat oudere kinderen met een balspel om rekening met elkaar te houden te wachten en samen te spelen. Rennen en fietsen zijn voorbeelden van individueel bewegen, wat goed is voor de grove motoriek.

Binnen met buiten combineren

Alle beweegactiviteiten op onze kinderdagverblijven sluiten zo veel mogelijk aan op een thema, waardoor de beleving groter wordt. Hierbij combineren we binnen en buiten met elkaar. Laatst gingen de peuters bijvoorbeeld een tijgermasker knutselen. Maar hoe bewegen tijgers eigenlijk? Om het thema, in dit geval dieren, echt te laten leven, hebben we een parcours uitgezet. De kinderen mochten met hun maskers op naar buiten en sluipen, klauteren en klimmen, net als echte tijgers.

Baby’s en bewegen op het kinderdagverblijf

Ook bij de baby’s is er aandacht voor bewegen bij Smallsteps. Kunnen baby’s omrollen? Dan rollen wij met ze mee. Proberen kinderen te tijgeren? Dan leggen wij speelgoed net iets verder van ze af, zodat ze hiernaartoe kunnen tijgeren. En voor de baby’s die al kunnen kruipen, zetten we een parcours uit met beweegkussens. Dit zijn kussens in verschillende vormen en hoogtes waar ze veilig overheen kunnen kruipen. Ook stimuleren we bewegen bij de baby's door met een balletje over te rollen, ze te laten grijpen naar een speeltje of te klappen met de handjes.

Bootcamp voor kinderen

Bij Smallsteps stimuleren we de dreumesen en peuters ook op verschillende manieren om te bewegen. Van een stopdans of een parcours tot ze laten balanceren op een lijn gemaakt van washi-tape. We focussen ons hierbij zoveel mogelijk op, zoals we dat noemen, de grondvormen van bewegen. Van balanceren, springen, mikken, klimmen en koprollen tot hardlopen, tikspelen, doelspelen en zwaaien. We bieden dit op onze locaties aan als bootcamp en dat vinden de meeste kinderen echt geweldig. Deze activiteiten dagen hen niet alleen uit, maar ze kunnen er ook even lekker hun energie door kwijt.

Spelenderwijs stappen zetten

Je ziet dat de kinderen zich ontwikkelen en steeds een beetje meer kunnen en durven tijdens de beweegactiviteiten. Lopen ze bijvoorbeeld in week één nog over het parcours aan de hand van een pedagogisch medewerker, in week drie kunnen ze het al zelfstandig. En dan voelen ze zich zo trots, wat hen dan weer zelfvertrouwen geeft. Het is echt ongekend hoe snel kinderen spelenderwijs stappen kunnen zetten, en hoe belangrijk bewegen daarbij is.’