Buiten bewegen in de winter
Nieuws

Rennend rekenen, letters leren met stoepkrijt, op steeds meer scholen vinden de lessen al lang niet meer alleen in de schoolbankjes plaats. Niet gek! Want bewegen stimuleert naast de motorische ontwikkeling, ook de cognitieve, mentale en sociale ontwikkeling. Bovendien blijkt uit onderzoek dat slechts ruim de helft van de kinderen van 4 tot 12 jaar voldoende beweegt. Daarom staat dagelijks, gevarieerd en vooral met plezier bewegen altijd op ons programma.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding - Buiten bewegen in de winter

Ook in de winter spelen we elke dag buiten. Daar is plek om te rennen, te klimmen en om nieuwe dingen te ontdekken. Soms geven we alle ruimte voor vrij spel. En soms kunnen de kinderen kiezen voor een activiteit. Afgestemd op de leeftijd en interesses van de kinderen, het weer en het buitenterrein.

Baby’s

De jongste baby’s nemen we bijvoorbeeld op de arm mee naar buiten. De wind, de kou, een spatje regen, je ziet ze zich verwonderen over al dat nieuws. En met een waterdicht warm speelpak aan is het natuurlijk fantastisch om bladeren en takjes te verzamelen. Of je eerste wankele stappen te zetten langs de rand van de zandbak.

Peuters

De peuters proberen eerst zelf hun jas, muts en laarzen aan te trekken. Met een beetje hulp van elkaar en de pedagogisch medewerkers staan ze al gauw te trappelen bij de deur. Buiten laten we ze lekker ontdekken. Ze kunnen voelen aan een bevroren blaadje. En de ijskristallen laten smelten op hun handen. Op de driewieler een stoepkrijt-parcours doen rond de plassen is natuurlijk ook superleuk!

Op de bso

‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding,’ zeggen ze in Scandinavië, waar de winters écht donker en koud zijn. En gelijk hebben ze. Als je lekker in beweging bent, blijf je wel warm. Het daglicht en de frisse buitenlucht zijn heerlijk na een lange schooldag. Dus spelen we elke dag buiten. Als het even kan, minimaal een uur. Ook doen we steeds weer iets anders. Zo leren de kleuters bijvoorbeeld samenwerken tijdens de estafette en organiseren we met de oudste kinderen een sporttoernooi.