De leukste activiteiten voor Woningsdag
News

Op 27 april 2020 om 09.45 uur luiden zoveel mogelijk kerken hun klokken. En begint dit jaar niet Koningsdag, maar Woningsdag. Maak er samen met je gezin een feestje van met deze leuke activiteitentips!

De leukste activiteiten voor Woningsdag

Ontwerp je eigen koningsshirt

Wat heb je nodig?

 • Een (oud) wit T-shirt zonder print
 • (Textiel)stiften
 • Papier
 • Eventueel een strijkijzer

Versier je kledingstuk met verschillende kroontjes, de Nederlandse vlag of teken koning Willem Alexander en koningin Máxima. Tip voor jongere kinderen: probeer je eigen naam erop te schrijven! 

Wil je het T-shirt vaker aandoen? Laat de inkt van de stiften eerst een uur drogen, leg er een dunne doek over (bijvoorbeeld een oude hydrofiele doek) en strijk er twee minuten overheen. Tadaa ... met dit koningsshirt steel je elke dag de show!

Oud-Hollandse spelletjes

Het is inmiddels een traditie: oud-Hollandse spelletjes op Koningsdag. Gelukkig kun je deze ook thuis spelen. Zet de muziek aan en beginnen maar!

Koekhappen

Snijd een ontbijtkoek in plakken en hang de plakken aan een draadje aan een slinger of een waslijn. Nu je handen op je rug en happen maar! Lukt het jou?

Koninkje-prik

 1. Teken op een vel papier de koning en op een ander papier een kroon.
 2. Hang het papier met de koning aan de muur.
 3. Knip de kroon uit.
 4. Plak op een kant van de kroon dubbelgevouwen plakband.
 5. Het spel kan beginnen! Probeer geblinddoekt de kroon op het hoofd van de koning te plakken.

Stoelendans

 1. Verzamel evenveel stoelen als dat er deelnemers zijn.
 2. Zet deze in een kring.
 3. De muziek mag aan! Stopt de muziek? Ga dan snel op een lege stoel zitten.
 4. Bouw per ronde het aantal stoelen af, totdat er een persoon op een stoel overblijft. Wie wordt de stoelendanskoning- of koningin van het jaar?

Koninklijk kaartspel

Maak van een standaard pakje speelkaarten je eigen koningseditie met opdrachten. Opdrachten-ideeën: spel het woord Koning, zeg een woord achterstevoren of neurie een lied, dat anderen mogen raden. En voor jongere kinderen: teken bijvoorbeeld een molen, leeuw of kroon op de kaarten en laat je kind de kaart zien en het woord raden. Plak de zelfverzonnen opdrachten over de kaarten heen. Zo kun je ze er altijd weer afhalen als Koningsdag voorbij is.

Toost met een kindercocktail

Om 16.00 uur is er landelijk een toost voor de 53e verjaardag van koning Willem Alexander. Toost met je zelfgemaakte kindercocktail of gebruik dit recept.

De (digitale) rommelmarkt

Heb jij nog tijd en energie over? Zoek samen met je kind(eren) speelgoed, kleding en andere spullen uit die jullie weinig of niet meer gebruiken. Verkoop de spullen om 12:00 uur op de digitale kleedjesmarkt of volgend jaar op de koningsmarkt. Ook een idee: doneer je spullen aan een goed doel.

Say cheese!

Maak jij ook foto’s en video’s van deze onvergetelijke dag? Leuk om te delen met vrienden, familie of op onze Facebook-pagina! En perfect om te bewaren zodat je later nog eens terug kunt kijken op deze Woningsdag-versie van Koningsdag. Veel plezier!