Diploma pedagogisch medewerker in 1 jaar
Nieuws

Smallsteps leidt studenten in één jaar op tot pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Wie alle examens haalt, krijgt een diploma op mbo-niveau 3 én kan meteen aan de slag.

“Uniek,” noemt Smallsteps HR-manager Nathalie van Koperen deze pilot. “De dertien studenten gaan een halve dag per week naar school en werken de rest van de week op de buitenschoolse opvang. Die combi van theorie en praktijk zorgt ervoor dat ze als een speer door de lesstof gaan.”

smallsteps kinderopvang - medewerker studie

“Zo leer ik graag”
“Het is soms best pittig,” vertelt studente Saskia Leurink (45). “De onderwerpen volgen elkaar snel op. Maar we kunnen wat we leren direct uitproberen in de praktijk. Zo leer ik graag.” Saskia werkte de afgelopen twintig jaar als redacteur in een ziekenhuis. Tot het begon te kriebelen. “Nu kan het nog, zo’n switch, dacht ik. En werken met kinderen leek me gewoon het allerleukst. En dat is het ook. De kinderen zijn soms zó blij om me te zien, dat ze letterlijk gaan springen. Dat doen je collega’s op kantoor ’s morgens niet, hoor.”

HR-manager Nathalie: “Smallsteps groeit. Nu de economie aantrekt, er meer mensen werken en er dus ook meer kinderen naar de kinderopvang gaan, hebben wij flink wat extra medewerkers nodig. Deze studenten maken een hele bewuste keuze voor dit mooie vak.”

“Fantastisch: de ontwikkeling van de kinderen van dichtbij volgen en stimuleren”

“Als pedagogisch medewerker heb ik écht contact met mensen. Het gaat elke dag over heel wezenlijke dingen. Over hoe een kind zich voelt. En zijn ontwikkeling. Dat ik dat van dichtbij kan volgen en stimuleren, dat is fantastisch. En hectisch,” lacht Saskia. “Maar het is zo leuk om met de kinderen te praten, of ze te zien opbloeien als ze wat extra aandacht krijgen als ze nieuw zijn in de groep.” Saskia werkt nog maar een paar maanden in de kinderopvang en heeft al een schat aan mooie momenten meegemaakt.

125 aanmeldingen
De verkorte opleiding organiseert Smallsteps samen met opleider Variva. “Dat gaat super,” vertelt Nathalie. “We hadden wel 125 aanmeldingen. De geselecteerde studenten zijn nu halverwege de opleiding en enorm enthousiast. Ik hoop echt dat we dit straks ook op andere plekken in Nederland kunnen gaan aanbieden.”

(De medewerker op de foto is niet Nathalie of Saskia.)