DIY: de zonnebloem groeit zo boven je kind uit (wow!)
Nieuws

Zonnebloemen doen me denken aan de zomervakanties van vroeger. Dat ik achterin de auto zat op weg naar de camping in Frankrijk. Velden vol reusachtige gele bloemen tegen de heuvels. Prachtig! Ik word er nog steeds vrolijk van. Daarom zaai ik elk jaar weer zonnebloemen in de tuin.

smallsteps-kinderopvang-zonnebloem

Het is een mooie, sterke plant, die in no-time boven het hoofd van je kind(eren) uitgroeit! Een leuk experiment dus. Er zitten in één zakje genoeg zaden om ook uit te delen aan vriendjes van je kind. Of om te trakteren als je kind in de zomer jarig is. Gewoon in de volle grond of in een grote emmer op je balkon of bij de voordeur groeien ze met een beetje liefde uit tot ware reuzen.

Inkopen
- Zaaibakje (zelf maken kan ook of zaai na 15 mei in de volle grond)
- Zonnebloemzaden
- Grote pot, bak of zonnig plekje in de tuin
- Potgrond

Stap voor stap
1. In april en mei kun je de zonnebloemzaden al voorzaaien in een bakje met potgrond op de vensterbank (warm en zonnig). In juni en juli kan het ook direct buiten in de volle grond of in een pot (diameter van minimaal 30 centimeter) met potgrond. Kies een zonnig plekje uit de wind.
2. Leg 4 zaden op de aarde in de pot en dek ze af met een laagje grond van 1 centimeter.
3. Geef water met een gieter met broeskop, dan spoelen de zaden niet weg. Zonnebloemen zijn dorstige planten, dus geef ze regelmatig water.
4. Na ruim twee weken zie je de plantjes al verschijnen.
5. Afhankelijk van het moment van zaaien, bloeit je bloem van juli tot oktober.
6. Na de bloei kun je de bloem binnen laten drogen. Als de zaden voldoende gedroogd zijn, laten ze vanzelf los als je er met je hand overheen strijkt. Of leg de bloem buiten voor de vogeltjes. Die houden er ook van!

Wist je dat …
- Sommige rassen kunnen wel 2 tot 3 meter hoog worden. Met een bamboestok ernaast (bind de bloem vast met een touwtje of ijzerdraadje), zorg je dat ze niet omvallen.
- Heb je liever een lagere bloem? Koop dan (online) de Sunspot Cola-zaden.
- Er bestaan ook oranje en rode zonnebloemen. Welke vind jij mooi?
- Ook hommels, bijen en vlinders zijn gek op de zonnebloem. Dus je maakt er niet alleen jezelf, maar ook de insecten blij mee. Ik wens je veel plezier en ben benieuwd of het lukt om samen een reuzenbloem te kweken!

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”