DIY: een nieuw huis voor de koolmees
News

Of het nu een zonnige winterdag of koude vakantiedag is, een vogelhuisje maken kan altijd. Helemaal samen met je kind(eren), want het is ook nog eens heel leerzaam en leuk. Geen probleem als je geen geboren klusser bent, met onderstaande stappenplan is het heel eenvoudig. Bovendien maak je de koolmeesjes blij. Want in tegenstelling tot veel andere vogels, blijven de koolmeesjes ook in de winter in Nederland. Wel zo fijn als ze dan een warme plek hebben om te overwinteren en te broeden.

DIY: een nieuw huis voor de koolmees

Voordat je aan de slag gaat

Vogels wonen graag simpel, dus veel details heeft het huisje niet nodig. Wil je het vogelhuisje toch versieren? Beperk het tot de buitenkant en geef het dak een kleur. Maak het direct aflopend, zodat het regenwater eraf kan glijden. En timmer het dak niet helemaal vast, maar zorg dat het open kan om de binnenkant schoon te maken.

Dit heb je nodig:

- Hardhouten planken (1,8 cm. dik, overige afmetingen lees je op de tekening) - Potlood - Schroeven - Schroevendraaier - Haakje - Cilinderboor (boor met een diameter van 3 cm) - Zaag

Stap voor stap

1. Zaag alle houten planken op maat (zie de tekening voor de formaten).

2. Schroef alle zijwanden van het huisje aan elkaar. Wacht nog met de onder- en bovenkant.

3. Teken de binnenmaat van het huisje af op een plankje en maak deze op maat, zodat hij precies in de binnenkant van het huisje past.

4. Schroef hier in het midden het dakje op.

5. Druk nu de bovenkant erop.

6. Teken dan de buitenmaat van het huisje af en zaag dit uit.

7. Schroef dit plankje aan de onderkant van het huisje vast.

8. Maak dan met een cilinderboor een gat aan de voorkant, waar het koolmeesje precies doorheen past.

9. Maak tot slot een haakje aan de achterkant van je vogelhuisje, zodat je het kunt ophangen.

Hang het huisje op een rustige plek

Vogelhuisje naar wens? Tijd om het op te hangen! Doe dit op een rustige plek in de tuin, niet te laag bij de grond en houd de vliegroute vrij, waardoor de koolmeesjes rustig hun nest kunnen maken. Hang de invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten, zo zorg je ervoor dat het huisje uit de zon hangt. Nog een tip: laat het vogelhuisje op dezelfde plek hangen, dan vinden ze het volgend jaar weer terug. Wil je de vogels nog een handje helpen? Leg in de buurt van het huisje wat veren, bladeren en draadjes wol klaar voor het maken van een nestje.

Wachten op het eerste nest

Nu komt het lastigste: stilletjes en geduldig wachten totdat de eerste koolmeesjes het vogelhuisje ontdekken. Eenmaal ontdekt, kan het zomaar zijn dat jij dit voorjaar een nestje in de tuin hebt. Hoe leuk is het als je de vogels heen en weer ziet vliegen en je de kleine vogels hoort piepen als ze eten krijgen? Een feestje toch?

Lees ook: DIY: een winterse kruidenthee

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”