DIY: een winterse kruidenthee
Blog

Helpt je kind graag een handje mee in de keuken? En staat hij of zij te springen om te proeven? Dan heb ik een leuk spel waar je kind vast heel blij van wordt en wat ook nog eens goed is voor de smaakontwikkeling: raad de smaak. Daar kun je gewoon de kruiden uit je keukenkastje voor gebruiken. Genoeg geroken, gevoeld en geproefd? Maak er dan lekkere thee van! Deze is speciaal voor de winter en dus de perfecte opwarmer na een middag buiten wandelen of spelen.

DIY: winterse kruidenthee

In de kast

Grote kans dat er bij jou in de kast genoeg potjes met kruiden staan. Kies er een paar uit en laat je kind eens ruiken en proeven. Interessant weetje: reuk en smaak kunnen verschillen. Start met een milde smaak en bouw het op naar kruidig.

In het potje

Onderstaande kruiden zijn ideaal voor de test. Hartig: basilicum, peterselie, verse munt, tijm, dille, rozemarijn en oregano. Zoet: vanillestokje, kaneelstokje of -poeder, speculaaskruiden, kruidnagel, gember, steranijs en venkelzaad.

In de thee

De kruiden geraden? Tijd om er een winterse thee mee te maken! Experimenteer zelf met je kind met de kruiden uit je keukenkast of ga aan de slag met het recept dat ik voor je heb bedacht en natuurlijk voorgeproefd.

Wat heb je nodig?

  • 2 stuks steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 6 schillen van 1 mandarijn
  • 1 cm geschilde gember, ongeveer 5 cm doorsnee
  • Koffiefilter of theefilterzakje
  • Kleine theepot

Zo maak je de thee

Verzamel bovenstaande ingrediënten in een koffiefilter of een theefilterzakje. Vul vervolgens een kleine theepot met kokend water en doe er het filter met kruiden in. Laat dit minstens 5 minuten trekken voor een lekkere smaak. Haal de kruiden er weer uit en schenk de thee in. Tip: voeg er nog een klein beetje honing aan toe.

Heb je de smaak te pakken? Een thee van gember, honing en tijm vind ik ook erg lekker!

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”