DIY: heerlijke vlierbloesemsiroop
Blog

Hoe leuk is het om eropuit te gaan met je kind(eren)? Op zoek in de natuur naar die ene mooie struik met witte bloemen. Van mei tot eind juni is de tijd dat de bloemetjes van de vlieren te vinden zijn. Mmm … ze ruiken erg lekker en zijn ook nog eens ontzettend goed voor de beestjes. Veel bijen en hommels zijn er dol op!

DIY: heerlijke vlierbloesemsiroop

Gevonden!

De vlierbloesem is bijna overal te vinden: in de duinen, bossen en weilanden. Maar je vindt ze tegenwoordig ook bij heel veel mensen in de tuin. Ik geef ze groot gelijk, want je kunt van de bloesem heerlijke siroop maken waar het hele gezin blij van wordt.

Op pad

Ga op pad met een grote tas, waar veel bloemen in kunnen. Voor de siroop heb je minimaal 25 bloemschermen (zo heet het witte, brede cluster van bloemen) nodig. Staan de bloemen langs een hondenuitlaatveld of een andere plek waar veel honden komen? Een hond kan er zijn behoefte gedaan hebben, dus knip ze hier liever niet. Wil je de bloemenschermen knippen, maar is er een bij van de bloesem aan het smikkelen? Wacht dan even met afknippen. En het is wel zo netjes om voor de andere beestjes wat over te laten, dus laat nog wat bloemen zitten. Tip: bekijk de wildplukwijzer zodat je kunt zien waar de bloesem te vinden is.

Wat heb je nodig?

  • Weckpot
  • Grote pan met een deksel
  • Zeef met linnen kaasdoek of schone theedoek
  • Trechter
  • Schone kleine flesjes
  • 25 schermen vlierbloesem
  • 0,5 kilo rietsuiker of een natuurlijke vervanger (kokosbloesemsuiker of stevia)
  • 1 citroen

Het stappenplan

  • Pluk de vlierbloesem en doe ze in een tasje of emmer waarin de bloemetjes niet geplet worden.
  • Haal alle bloemetjes van de stelen af en doe ze in de grote weckpot. De siroop hoort zoet te zijn, dus haal de steeltjes er zoveel mogelijk af. Deze kunnen zorgen voor een bittertje aan de siroop.
  • Giet een liter water bij de bloesem in de weckpot.
  • Snijd de citroen in plakjes en voeg deze toe.
  • Even geduld … laat de pot ongeveer 24 uur staan.
  • Neem de grote pan met een zeef met daarin de kaasdoek en giet het mengsel erdoor. Zo krijg je een mooie transparante siroop.
  • De bloemen en de schijfjes citroen hebben in 24 uur alle smaak afgegeven, dus deze kun je eruit halen.
  • Voeg 0,5 kilo suiker of suikervervanger aan het vlierbloesem-citroen-watermengsel toe.
  • Zet de pan op het vuur en laat het tien minuten zachtjes pruttelen. Niet koken, want dan vervliegt de meeste smaak.
  • Staan de flesjes klaar? En zijn ze schoon? Zo is de siroop namelijk langer houdbaar en voorkom je dat het gaat schimmelen.
  • Gebruik de trechter om de hete siroop in de flesjes te gieten en bewaar ze in de koelkast. Na opening is een flesje nog een week lekker. Kies daarom voor kleine flesjes.
  • Tip: je kunt ook met de smaak variëren door nog wat muntblaadjes toe te voegen.

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”