DIY: je eigen Halloween-pompoen
Blog

Is de herfst je favoriete seizoen? En maak jij je huis graag griezelig voor Halloween? Dan is de kans groot dat je al een pompoen in huis hebt gehaald. Deze groente is namelijk typisch voor de herfst en onmisbaar tijdens Halloween. Om te eten, maar ook ter decoratie. Wist je trouwens dat je niet alle pompoenen kunt eten? En dat je ze heel makkelijk zelf kunt kweken? Aan de slag dus! Ik geef je alle info en vertel je meteen hoe je samen met je kind van deze groente een Halloween-lantaarn maakt.

DIY: je eigen Halloween-pompoen

Kweek je eigen (mega-)pompoen

Midden april kun je al beginnen met zaaien. Nog wel binnen, want buiten is het nog te koud. Wil je toch direct buiten zaaien? Doe dit dan vanaf begin juni, wanneer de grond warmer is. Na ongeveer zeven dagen komen de eerste groene sprietjes boven de grond. Let wel op: zorg voor voldoende voeding bij het zaaien. Vul voor een goede start de grond aan met compost of potgrond.

Groot, groter, grootst

Denk voordat je de pompoenzaadjes strooit goed na over de ruimte. Want niet alleen de zaadjes, maar ook de bladeren, bloemen, vruchten en de plant zelf zijn enorm. Per plant heb je daarom zeker 1 m2 nodig.

Extra voeding

Vooral in de zomermaanden is het slim om je pompoenplant extra voeding te geven. Eten kan deze plant als de beste, zonder voeding kan de plant zelfs niet groeien. Dus neem het ruim! Kies voor pure compost, zelfgemaakt GFT-afval of kant-en-klare voeding in korrelvorm. Dit laatste kun je kopen bij het tuincentrum of in sommige supermarkten.

Liefhebber van zonnebaden

De pompoen is familie van de vruchtgroenten, dus houdt enorm van de zon. Deze hebben ze zelfs nodig om de vrucht te laten rijpen. Zorg er wel voor dat de vruchten beschut liggen en dat de plant niet vol in de wind staat. Zo voorkom je dat de plant ziektes krijgt, waardoor deze helemaal niet groot zal worden.

Oogsten

De meeste pompoenen, wel afhankelijk van het ras, kun je in oktober of november oogsten. Twijfel je? Klop dan op de pompoen. Klinkt deze hol? Dan is je pompoen goed. Of kijk naar de steel. Is deze houterig en begint deze te scheuren? Ook dan kun je je pompoen oogsten.

Help! Welke soort moet ik kiezen?

Wil je je pompoen eten? Kies dan voor de ‘Butternut’ of ‘Red Kuri’. Wil je een echte Halloween-pompoen? Kies dan voor de ‘Howden’ of ‘Big Max’.

Van pompoen tot lantaarn

Wil je je pompoen goed kunnen uithollen, dan is het handig om te kiezen voor een groot exemplaar. In veel supermarkten, tuincentra en bij kwekers koop je rond Halloween speciale pompoenen die makkelijk uit te snijden en te hollen zijn.

Zo maak je een Halloween-lantaarn van een pompoen:

  1. Snijd de bovenkant, waar de steel zit, er voorzichtig af
  2. Hol de pompoen uit met een mes en lepel
  3. Teken de mond en ogen met een stift op de pompoen
  4. Snijd dit ook uit
  5. Zet een waxinelichtje in de pompoen en zet de bovenkant er weer op
  6. Tadaa! Klaar is je Halloween-lantaarn

Tip: hier vind je verschillende sjablonen voor de pompoen om het jezelf en je kind nog makkelijker én leuker te maken.

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”