DIY: kweek je eigen tomatenplant
Blog

Ligt er nog een rijpe tomaat in de fruitschaal die niet meer zo lekker is om op te eten? Maak er dan je eigen tomatenplant mee! De dagen worden langer en warmer, dus nu is het perfecte moment om te starten. Superleuk om samen met je kind te doen en te zien wat er gebeurt als je een tomaat in de grond doet. Is je kind al wat groter? Laat het dan zelf of samen met een vriendje of vriendinnetje ontdekken. Tip: houd een dagboek bij. “Hoera, een groene spriet steekt boven de grond uit!” “Mijn eerste tomaat!” En maak bijvoorbeeld elke week foto’s, zo kun je goed zien hoe je plant groeit. Veel plezier!

DIY: kweek je eigen tomatenplant

Wat heb je nodig?

 • Rijpe tomaat
 • Snijplank
 • Kartelmes
 • Potgrond
 • Vershoudbakje met een transparante deksel of vershoudfolie en een elastiekje
 • 3 bamboestokken
 • Touw
 • Bloempot met gaten aan de onderkant en een lekschaal
 • Plantenspuit

Aan de slag!

 1. Vul het vershoudbakje voor driekwart met potgrond.
 2. Snijd de tomaat in plakken van ongeveer 0,5 cm. en leg deze met wat ruimte ertussen op de potgrond.
 3. Bedek de plakken tomaat met een dun laagje potgrond en maak het goed nat met de plantenspuit.
 4. Maak gaatjes in de transparante deksel en dek je bakje af. Geen deksel? Gebruik dan vershoudfolie waarin je gaatjes prikt en een elastiekje.
 5. Zet het bakje op een zonnige, warme plek in de vensterbank.
 6. En nu geduldig wachten!

Van vershoudbakje tot bloempot

Plop! Binnen 2 weken komen er groene sprieten boven de grond. Je ziet nu de plant groeien en de eerste tomaat verschijnen.

Mmm … water!

Deze plant wil graag wat lucht, dus mag de deksel of het folie er om de 4 dagen 2 minuten af. Controleer direct de grond. Te droog? Geef dan wat extra water met de plantenspuit.

En groeien maar!

Als de plantjes tegen het folie of de deksel aandrukken, mag dit eraf. Let wel op! Het water verdampt nu sneller, dus geef je plantje zeker om de 2 dagen water. Pot je plantje bij vier bladeren over in een bloempot. Groeien kan de plant supergoed! Dus zorg dat de plant recht blijft groeien door deze met touw vast te maken aan de bamboestokken. Na 1 tot 1,5 maand wordt je geduld beloond en kun je de eerste tomaten plukken. Hoera!

Handig!

 • Geen overrijpe tomaat in de fruitschaal of wat minder uitdaging? Je kunt natuurlijk ook zaadjes of een klein plantje in het tuincentrum kopen.
 • Tomaten houden van veel zon, maar zet je plant beschut tegen wind en regen.
 • Pluk de tomaat met kroontje, zo blijft deze langer vers.

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”