DIY: Pluksla van de vensterbank
Blog

Nu het lente wordt, krijg ik de kriebels. De moestuinkriebels welteverstaan. Ik vind het heerlijk om de zaaibedden klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Niets mooier dan die kleine groene sprietjes uit te zien groeien tot knapperige boontjes, knalrode tomaten en gigantische pompoenen. Ook als je alleen een zonnige vensterbank hebt en geen tuin of balkon, kun je je kind laten zien hoe ons eten groeit.

Zaai zelf pluksla!

En heb je geen groene vingers? Geen probleem. Begin met pluksla. Dat is echt een makkie. Je ziet de zaadjes ontkiemen en kunt na een week of 4 al oogsten en proeven.

Kweekbakjes verzamelen
Voor dit experiment heb je helemaal geen (dure) kweekbakken nodig. Een schoongemaakt en opengesneden yoghurtpak, plastic druivenverpakking, eierdoos, blik … Kijk een week lang kritisch naar wat je weggooit en je kunt aan de slag.

Zorg wel dat er onderin gaatjes zitten, zodat het teveel aan water weg kan lopen. Alleen als je bakje van karton of papier is gemaakt, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Starten met zaaien
Ik ben ook al begonnen met zaaien: pepers, paprika, doperwten en kapucijners. Nog niet buiten in de volle grond, maar binnen waar het lekker warm is. De zaden zullen in de vensterbank sneller ontkiemen dan buiten. Dat geeft een groeivoorsprong, waardoor je dus ook eerder kunt oogsten.

De ideale groente om mee te starten is pluksla (koop een zakje Mesclun-zaad). Dat groeit snel en kan (bijna) niet misgaan.

Stap voor stap

  1. Meng flink wat water door zaai- en stekgrond en vul je kweekbakjes. Je kind vindt het vast leuk om dit te doen! In plaats van zaai- en stekgrond kun je ook potgrond gebruiken, met wat zandbakzand erdoorheen. Dat is bijna hetzelfde.
  2. Strooi wat zaadjes over de grond en maak ze vochtig met een plantenspuit. Let op: strooi geen grond over de zaden heen. Slazaden zijn namelijk lichtkiemers, ze hebben licht nodig om te ontkiemen.
  3. Dek je bak af met vershoudfolie. Of als je een ‘echte’ zaaitray hebt, doe dan de transparante kap erop. En zet het op een zonnig plekje in huis, de vensterbank bijvoorbeeld. Aan de binnenkant van het folie of de kap ontstaat condens. Perfect, je hebt een ideaal groeiklimaat gecreëerd!
  4. Haal het folie er na een dag of 3 even af. Dan kan de grond ‘ademen’ en raak je het teveel aan vocht kwijt.
  5. Zijn de blaadjes zo’n 5 centimeter lang? Dan kan het folie of de kap eraf. Zorg dat de grond vochtig, maar niet té nat blijft. Als je goed kijkt, zie je de plantjes elke dag een stukje groeien. Dat maakt pluksla ook zo leuk en leerzaam voor kinderen. Al na een week of 4 kun je de door jou gekweekte blaadjes oogsten en proeven. Maak er bijvoorbeeld een lekkere sandwich of salade van. En laat je de wortels in de grond staan, dan groeit het plantje gewoon verder en kun je dus blijven plukken. Hebben jullie de smaak te pakken? Probeer dan ook eens kruiden of zelfs paprika te laten groeien.

    Veel plezier!

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”