DIY: tropische ananasplant kweken
Blog

Wist je dat je van een citroenpit, avocadopit, ananas en heel veel andere groenten en fruit zelf een plant kunt laten groeien? Superleuk en leerzaam om samen met je kind te doen. Zullen we beginnen met de ananas? Die groeit zo bijzonder.

Smallsteps_Kinderopvang_Kweek_je_eigen_ananas_plant

Uit de kroon van de ananas komt een stengel waarop na verloop van tijd een ananasje ontstaat. Ook als je al lang geen kind meer bent, is dat fascinerend! ;)

Hieronder lees je hoe je met een ananas van de markt of uit de winkel (op zich al een leuk uitje om er samen één uit te zoeken) zelf zo’n tropisch plantje kweekt. Echt een mooi binnenproject voor de winter.

Dit heb je nodig

- Een verse ananas
- Een mes
- Een glas met water
- Universele potgrond 
- Stekpoeder
- Een pot (diameter minimaal 15 centimeter ) met gat onderin en schotel

De eerste weken: wortel schieten in het water

- Snijd de kroon van de ananas (zie afbeelding).
- Breek al het vruchtvlees aan de onderkant weg, totdat er een soort puntje ontstaat. Als je dit laat zitten, gaat het rotten.
- Pel dan van de onderste 3 tot 4 centimeter de blaadjes weg. Hier gaat de ananaskroon worteltjes maken. Dit is de basis voor je nieuwe plant.
- Zet de kroon in het glas met een laagje water. Als je het water af en toe ververst, voorkom je schimmel. Zorg er wel voor dat de onderkant continu in het water staat.
- Na een aantal dagen tot weken beginnen er aan de onderkant worteltjes te groeien.
- Als de onderste blaadjes wat bruin worden, pel ze er dan gewoon af. Dit kan geen kwaad.
- Zodra de wortels minimaal 4 centimeter lang zijn, is de kroon klaar om geplant te worden.

Het eerste jaar: verder groeien in de pot

- Vul de pot met universele potgrond.
- Strooi wat stekpoeder over de onderkant van de ananaskroon.
- Maak een kuiltje met je vingers en plant de kroon hier voorzichtig in. Druk niet te hard, want dan breken de worteltjes en krijgt de plant het moeilijk.
- Nadat je de kroon in de grond hebt geplant, kun je de grond eromheen voorzichtig aandrukken, zodat de kroon niet omvalt. Mocht deze wat wiebelen, dan kun je hem de eerste weken verstevigen met satéstokjes.
- Geef de plant water aan de voet en zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Dan kunnen de wortels gaan rotten.
- In het begin zie je dat de onderste bladeren bruin worden en afsterven. Dit is niet erg, haal ze gewoon weg. Later komen er in het midden van de kroon nieuwe blaadjes tevoorschijn. Dit kan ongeveer 2 maanden duren.
- Ananasplanten houden niet van kou, dus geef je plant een lekker plekje in de woonkamer.

Oogsten?

Als je een beetje geluk hebt en je plant goed is verzorgd, bloeit hij na een jaar. Daarna groeit er een heuse ananas op een steel. Gelukt? Gefeliciteerd! Nog niet? Hou vol, het kan ook 2 tot 3 jaar duren.

Veel succes!

Lees ook: DIY: maak een insectenhotel

Floor Korte 
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”