DIY: Zaadbommen maken
Blog

Nu de scholen en bso’s gesloten zijn, brengen jij en je kind veel tijd samen thuis door. Naast ouder ben je nu ineens ook docent. Dat is niet altijd even gemakkelijk en daarom is het belangrijk om ook genoeg leuke dingen samen te doen. Zelf zaadbommen maken bijvoorbeeld!

DIY: zaadbommen maken

Het is heel eenvoudig, leuk om te doen en met deze bommetjes breng je meer kleur in je tuin, in de berm of in het park. Ook geef je de bijen, vlinders en hommels extra eten. Als je op pad gaat, houd dan natuurlijk wel 1,5 meter afstand van anderen.

Dit heb je nodig

 • Zaden van bloemen (mix klaproos, korenbloem en kamille. Of mix klaver, dovenetel en akkerklokje, bijen zijn daar dol op)
 • 5 eetlepels universele potgrond
 • 4 eetlepels klei (bentoniet, te koop in het tuincentrum)
 • Lege eierdoos met plek voor minstens 10 bolletjes
 • Chilipoeder (voorkomt dat andere beestjes aan de bloembommen zitten)
 • Kom
 • Lepel of spatel
 • Plantenspuit met water

Stap voor stap

 1. Vul een grote kom of emmer met de zaden, potgrond, klei en wat chilipoeder.
 2. Meng het geheel totdat het één kleur heeft.
 3. Maak het mengsel nat met de plantenspuit en draai er kleine balletjes van. Zijn de bommetjes nog wat te droog? Voeg dan wat water toe. Zijn ze juist te nat? Voeg dan potgrond toe. Maak de bommetjes ongeveer 4 centimeter groot. Zo passen ze nog goed in je zak. Kleiner kan natuurlijk ook, dan kun je meer bommetjes uit het mengsel halen.
 4. Leg de balletjes in de lege eierdoos en zet deze op een donkere, niet al te warme plek om te laten drogen. Na ongeveer 3 dagen worden de balletjes hard.
 5. Tijd om de bommetjes te verspreiden!

Naar buiten!

Vul de jaszakken van jezelf en je kind met bolletjes en ga samen op avontuur. Welke plek toveren jullie om in een bloemenzee? Kijk goed rond in je tuin, of op je balkon; de bommetjes komen het best tot hun recht op plekken waar weinig groen is en veel zon. Het liefst op een regenachtige dag, zodat de zaadjes meteen een plons water over zich heen krijgen, Onthoud waar je ze hebt neergelegd. Over een tijdje zul je zien dat er allemaal bloemen groeien, dankzij jullie!

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”