Elke dag naar buiten!
Nieuws

In het groen en op het plein spelen kinderen heel anders dan binnen. Dat is goed voor de motoriek én voor het brein! Daarom spelen wij elke dag buiten. Ook als het (een beetje) regent en fris is. Dan trekken we warme, waterdichte kleding aan. Maar op deze eerste warme lentedagen, dartelen de meeste kinderen als lammetjes door de tuin. Dubbel genieten!

elkedagnaarbuiten

Buiten zijn allerlei spannende en onverwachte uitdagingen. Je kunt er op ontdekkingstocht! Ze spelen verstoppertje in de struiken, graven ‘dino-botten’ op, klimmen over muurtjes … Zo ontdekken en ontwikkelen ze hun grove motoriek: bewegen, evenwicht, coördinatie. Al dat rennen, springen, sjouwen en fietsen zorgt voor een prima conditie. En is ook nog eens goed voor de hersenen!

Hersenontwikkeling

Kinderen die veel buiten spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen, zo blijkt uit onderzoek. Hoe dan? Buiten kan je kind – meer dan binnen – zelf zijn spel bepalen. Maar is hij bij alles wat hij bedenkt in beweging. En beweging stimuleert de hersenen om meer verbindingen te maken, om te groeien.

Een spelletje zoals tikkertje of over een boomstam lopen doet een beroep op het brein van je kind, vraagt aandacht, coördinatie, zelfbeheersing en werkgeheugen. En je kind leert met vallen en opstaan risico’s inschatten. Buiten spelen is dus heel belangrijk, voor nu én voor later.

Extra uitdaging

Vrij spel – waarbij kinderen zelf kiezen wat ze doen - combineren we altijd met een activiteit die aansluit bij de ontwikkelingsfase en interesse van de kinderen in de groep. Bij vrij spel doen kinderen namelijk vaak wat ze al kennen en kunnen. Tijdens een groepsactiviteit leren ze samenwerken én proberen de kinderen vaak iets nieuws. En natuurlijk doen onze pedagogisch medewerkers altijd enthousiast mee. Dat maakt het extra leuk!