Elke dag op avontuur in de ontdektuin
Nieuws

Steeds meer buitenruimtes toveren we om tot ware ontdektuinen. Met blotevoetenpaden, moestuintjes en wilgenhutten bijvoorbeeld. “Ineens zie je het speelgedrag veranderen,” vertelt Smallsteps’ kwaliteitsmanager Inge Smit.

Buiten valt van alles te onderzoeken. Vallende blaadjes, keien, modderplassen en torretjes. Warmte, kou en regen. Met onze ontdektuinen maken we het nóg avontuurlijker om naar buiten te gaan. Kinderen kunnen hier hun fantasie gebruiken en veilig spelen.

Wat is een ontdektuin?

Dat is een tuin die kinderen uitdaagt om zelf te ontdekken. Met houtsnipperpaden, paaltjes en hutjes die het spannend maken. De tuin heeft natuurlijke elementen: bomen, beplanting, keien, gras, zand en water. En die elementen zorgen dat het kind van alles beleeft. Wat is er te doen in de ontdektuin? In een ontdektuin wordt gedacht vanuit spelaanleidingen en niet vanuit speeltoestellen. Een klimrek is om in te klimmen. Een glijbaan is om vanaf te glijden. Maar een zwerfkei kan een auto zijn of een bus. En het kan ook een uitzichtpunt zijn tijdens een spel.

Waarom kiest Smallsteps voor de ontdektuin?

Buiten spelen biedt uitdagingen die er binnen niet zijn. Buiten is meer ruimte om lekker te rennen, te struinen en te ontdekken. In het voorjaar van 2016 legden we de eerste ontdektuinen aan. We zagen dat het spelgedrag van kinderen hierdoor echt veranderde. Toen besloten we dat alle tuinen die toe zijn aan een opknapbeurt, worden ingericht als ontdektuin.

Ook op een betegeld plein kun je met je kind op ontdekkingstocht. Onze trainer Wendy geeft tips in de video hierboven.