‘Enge griezels laat je zien, Halloween, Halloween’
Blog

Tijdens de herfstvakantie konden bso-kinderen op verschillende Smallsteps locaties meedoen aan het programma ‘Music Maestro’. Anne Appelo van Kinderen voor Kinderen en Miss Montreal hielpen kinderen per video om stap-voor-stap eigen liedjes te schrijven. Arianne en Mohamed van onze marketingafdeling bezochten Smallsteps Toverzand in Hoofddorp, om te kijken hoe het er daar aan toe ging.

Smallsteps_Music_Maestro

Bij aankomst worden we enthousiast onthaald door twee vrolijke meiden: “We hebben al twee fans!” Gisteren hebben de kinderen teksten geschreven voor een lied over Halloween. Vandaag gaan ze hun lied zingen, opnemen én een videoclip maken. Een aantal jongere bso-kinderen zijn zo onder de indruk van deze popsterren in spe, dat ze een handtekening willen.

Een lied voor Halloween

Maar voordat de kinderen gaan zingen moet iedereen verkleed en geschminkt worden. Uiteraard geheel in thema. Binnen no time lopen de meiden in vuilniszakken rond, met witte gezichten, en drupt de rode verf uit hun mondhoeken. De 9-jarige Demi, die het thema Halloween verzon, schminkt zichzelf als clown. Hoe ze op dit thema kwam? “Ik dacht, het is bijna Halloween, dus is het wel leuk om daar een liedje voor te hebben”.

Wormen, slijm en snottebellen

Zo gingen de meiden aan de slag. Onder leiding van hun gedreven leidster Jacqueline bedachten ze zo vies mogelijke woorden, die ook nog rijmen. Dat leverde teksten op als:

Wratten, staarten, ogen

Zombiehersens uitgezogen.

Wormen, slijm en snottebellen

Gemalen in frikandellen.

Je moet er maar op komen.

 

'Catchy tunes’ en een stukje rap

Ondertussen zet de muziekleraar van de basisschool, Robert-Jan, zijn keyboard voor de zwarte wand met - in oranje uitgeknipte letters - het woord ‘Halloween’ erop. Als de kinderen op zijn melodie hun tekst zingen, blijkt het refrein enorm catchy. Er zit zelfs een stukje rap in. “We hebben op YouTube gekeken of liedjes van Kinderen voor Kinderen ook verschillende ritmes gebruiken. In het lied ‘Reis mee’ zit ook een rap", verklaart de 9-jarige Guusje deze vondst.

Een vet idee

Na een aantal oefenrondes is het tijd om het lied op te nemen. Het wordt een one-take; in een keer staat het lied erop en is het tijd voor de videoclip. De kinderen rennen naar buiten, op zoek naar een geschikte locatie. ”We hebben echt een vet idee!”, roept Lexi (10) als ze terugkomen. De meiden verstoppen zich in groepjes achter een aantal bomen en rennen allemaal tegelijk richting het midden van het voetbalveld. Vandaaruit rennen ze naar het hekwerk achter de goal. Ze springen tegen het hek aan en … plotseling staan ze ervoor. Een montage-trucje dat ze even moeten uitleggen aan juf Jacqueline, die tot cameraman is gebombardeerd.

Niet meer uit je hoofd

De dag wordt afgesloten met een optreden voor de andere kinderen van de bso. Na afloop krijgen die het liedje niet meer uit hun hoofd. “Ons lied wordt overal geneuried en gezonden”, vertelt Jacqueline trots, “dat willen toch alle liedjesschrijvers?” Nu maar hopen dat dit lied wordt uitgekozen door de jury van Smallsteps!