Hapjes, slokjes en prakjes
Nieuws

Ons voedingsbeleid volgt de richtlijnen van het Voedingscentrum: lekker variëren en dagelijks kiezen uit elk vak van de Schijf van vijf. Zo krijgt je kind alle belangrijke voedingsstoffen binnen om te kunnen groeien. Maar hoe krijg je je kind aan de wortels, bietjes en sperziebonen? 

Smaaksafari

Voor de smaakontwikkeling zijn de eerste 1.000 levensdagen van je kind cruciaal. In die fase leg je de basis voor een gezond eetpatroon. Bovendien willen kinderen nieuwe dingen soms eerder proberen dan thuis als ze met leeftijdsgenootjes aan tafel zitten. Het kinderdagverblijf is dus de plek bij uitstek om nieuwe smaken te ontdekken en te leren waarderen.

De eerste maanden

Tot vier maanden geef je je baby alleen borstvoeding, flesvoeding of een combinatie daarvan. Dat kan ook als je kind naar het kinderdagverblijf gaat. Geef je borstvoeding? Dan kun je de afgekolfde melk ’s morgens meenemen in een flesje met de naam van je kind erop. Hoe en wat spreek je af tijdens het intakegesprek.

Als je kind toe is aan de eerste hapjes, begint een hele leuke en soms ook frustrerende tijd. Het is fantastisch om je kleintje te zien genieten van een hapje mango of banaan. Maar de soms wat bittere groenten – jonge kinderen ervaren die smaken heel anders dan volwassenen – zijn vaak echt even wennen. Na 10 tot 15 keer proeven zul je zien dat het beter gaat. Dus hou vol!

Nieuwe smaken ontdekken

Een paar keer per jaar krijgen alle groepen met peuters de unieke Smaaksafari-koffer, met steeds een andere groente in de spotlight. Wortels, bietjes, broccoli … laatst hebben we de zoete aardappel ‘ontdekt.’ De kinderen horen verhalen waar de groente in voorkomt. Ze spelen groente-memory of wat denk je van een aardappel-estafette? Uiteindelijk gaat die prachtig gekleurde groente of aardappel in de soep, puree, salade of hartige koekjes. Dat maakt wel heel nieuwsgierig! Voor je het weet is de eerste voorzichtige hap genomen.

Gezonde warme lunch

Naast de Smaaksafari, rauwe groente-snacks en de broodjes met groentespread, serveren we op steeds meer Smallsteps-locaties ook een verse warme lunch, boordevol groenten. Zo heeft je kind al snel zijn eerste portie groente binnen!