Help de dieren: leuke dingen om samen met je kind te doen
Blog

De winter is in zicht, dus maken veel dieren zich klaar om te overwinteren. Zo vliegen de vogels naar het zuiden, gaan ook de egels op zoek naar een fijne plek en bereiden de insecten zich voor op het leggen van eitjes. Jij kunt ze juist dit seizoen samen met je kind helpen! Want wat is het fijn om lekker buiten te zijn. Ook als het regent en het wat kouder is, valt er buiten genoeg te ontdekken. Ik geef je wat praktische tips waarmee je direct de insecten, vogels en egels helpt. Laat de winter maar komen!

Help de dieren: leuke dingen om samen met je kind te doen

Zo creëer je een paradijs voor insecten

Heel veel insecten zoeken op dit moment een aangename verblijfplaats voor hun winterslaap of om eitjes te leggen. Een warme plek is dan ideaal! Een spleet in de muur, hoek in de schuur of nog warmer, in huis. Insecten die eitjes leggen, een pop maken (de vlinder) of overwinteren als larve overwinteren graag in je tuin. Verzamel takken en bladeren, maak daar een grote hoop van en laat het de hele winter liggen. Hier zullen de insecten zeker blij mee zijn! Het gaat namelijk niet goed met deze beestjes en wij hebben ze hard nodig, dus het is een goed idee om een handje te helpen. Wil je meer doen om insecten naar je tuin te lokken? Bekijk dan eens de DIY hoe je samen met je kind een insectenhotel maakt.

Hierdoor komen de vogels gezellig op visite

Ik hou enorm van de fladderende, tjilpende vogels in mijn tuin. Hoe meer, hoe beter. Vooral in de zomer zijn vogels in je tuin ook nuttig. omdat ze insecten eten die schadelijk zijn voor sommige planten. Maar als het koud wordt, zijn deze insecten lastiger te vinden. Wil je de gezelligheid van vogels in je tuin niet missen? Voer ze dan bij.

  • Maak een pindaslinger en hang deze op in de tuin. Zo hebben de vogels ook in de wintermaanden genoeg om op te peuzelen.
  • Zet een voederhuisje in je tuin en leg ‘m vol lekkers, zoals stukjes appel en zonnebloempitten. Of hang wat vetbollen op. Deze kun je zelf maken, maar zijn ook kant-en-klaar te koop bij het tuincentrum.
  • Zet af en toe een schaaltje water neer. Op ijzig koude dagen willen de vogels ook graag drinken, dus vul dan het schaaltje bij.
  • Knutsel een nieuw huis voor de koolmees (leuk voor de wat oudere kinderen) of maak het nestkastje schoon dat je al hebt hangen. Het is zo mooi om vogels in en uit te zien vliegen, omdat ze het huisje in je tuin gebruiken om te schuilen tijdens koude dagen!

Help de egel en maak een pracht van een plek om te overwinteren

Van oktober tot mei ongeveer houden egels hun winterslaap. Zij zoeken graag de warmte op en vinden een nest van droge bladeren heerlijk. Wil je ze een handje helpen? En heb je een hoge heg, stapel houtblokken of overkapping in je tuin? Leg hier dan wat droge bladeren neer. Wie weet schuilt er dan deze winter een egel bij jou!

Egels zijn trouwens echte nachtdieren. Ze gaan ‘s nachts op zoek naar voedsel, zoals slakken, spinnen, wormen, kevers, rupsen, kikkers en zelfs af en toe een muis. Wil je graag dat egels in je tuin komen overwinteren? Probeer dan ook insecten aan te trekken die de egels eten. En zet een schaaltje water neer, daar drinken ze graag van. Let op: geef de egels geen melk. Dat vinden ze wel lekker, maar het is niet goed voor hun buik en ze kunnen er erg ziek van worden.

Wachten op visite

Wie weet geniet jij samen met je kind deze winter van wat extra gezelschap in je tuin. Zou natuurlijk wel heel leuk zijn!

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”