Hoe bereid je je kind voor op de basisschool?
News

Je kind is al zindelijk en vertelt jou hoe de iPad werkt. Kleine kinderen worden groot en gaan dan naar school. Als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, is dat niet alleen voor hem spannend, maar ook voor jou. Hoe zorg je ervoor dat de overgang van thuis of het kinderdagverblijf naar school zo soepel mogelijk verloopt? En hoe maak je het voor jezelf makkelijk?

Hoe bereid je je kind voor op de basisschool?

Zorg dat ze het 'zelluf' kunnen

Houd er rekening mee dat van je kind wordt verwacht dat hij zindelijk is en dat hij zelf zijn billen afveegt. Ook moet hij zelf zijn kleding kunnen aan- en uittrekken. Maak het je kind makkelijk en vermijd ingewikkelde knopen, ritsen en strikjes. Kan je kind nog geen veters strikken, zorg dan dat hij schoenen aan heeft met klittenband. Zit je kind op het kinderdagverblijf dan wordt er aan deze punten aandacht besteed, maar het is belangrijk om dit ook thuis te oefenen.

Wat kun jij doen?

Voor kinderen die al een aantal dagen naar het kinderdagverblijf gaan, is de overgang soepeler dan voor kinderen die vier jaar thuis zijn geweest. Als je kind niet gewend is van huis te zijn, probeer hem dan een paar maanden van tevoren bij iemand te laten spelen. Zo went hij eraan om af en toe in een andere omgeving te zijn. Ook helpt het om een keer langs de school te gaan. De school biedt ook vaak wendagen voor je kind aan. De eerste schooldag is dan meteen al een stuk minder spannend.

 

 

 

Maak het niet te groot

Bij de voorbereiding op de basisschool is het belangrijk om het niet te overdrijven. Als je het ‘te groot’ maakt en aangeeft dat het best spannend is, gaat je kind er juist tegenop zien. Ook voelt hij dan misschien aan dat jij het ook spannend vindt. Houd het onderwerp dus vooral leuk en luchtig. Je kunt samen schoolspullen uitzoeken. Denk aan een nieuwe rugzak, broodtrommel en drinkbeker. Belangrijk! Leer je kind om zijn beker en trommel zelf open te maken.

Naar de bso

Heb je opvang nodig na schooltijd dan is de school vaak verbonden met een of meerdere bso's. Vraag de school met wie ze samenwerken. Op de bso kunnen basisschoolkinderen van vier tot en met twaalf jaar terecht na schooltijd en in de vakanties. Het is een plek waar ze zich ontspannen met een boek of waar ze bijzondere activiteiten en spelletjes doen. Wij hechten veel waarde aan de thema's muziek, natuur en bewegen. Daarnaast hebben we een uitgebreid activiteitenprogramma: van filmpjes maken voor UNICEF tot op pad gaan met een boswachter, en van een workshop Lego Challenge tot het maken van een rap. Zorg dat je goed onderzoekt welke bso het beste bij jouw kind past. Er is namelijk een groot verschil tussen de diverse bso's.