Hoe voorkom ik een scheef hoofdje bij mijn baby?
Nieuws

Je bent echt niet de enige die regelmatig het hoofdje van haar kind inspecteert. Nu we het advies krijgen om baby’s op hun rug te laten slapen, zijn er steeds meer jonge kinderen met een (lichte) afplatting van de nog zachte schedel. Dit heet ook wel scheefhoofdigheid.

smallsteps-kinderopvang-scheefhoofdje

Slapen op de rug
Toch slaapt je kind op onze kinderdagverblijven altijd op de rug. Ook als je dit thuis anders doet. De kans op wiegendood in een andere houding is weliswaar klein, maar de gevolgen zijn verschrikkelijk.

Tips voor thuis
Niet alleen het op de rug slapen, maar ook een aantal andere factoren zorgen voor een afgeplat achterhoofd. Juist als je kind wakker is, kunnen we van alles doen om dit te voorkomen. Met deze drie tips (voor baby’s tot zes maanden) kun je thuis natuurlijk ook aan de slag.

 

 

1. We leggen je baby regelmatig even op de buik. Zo trainen we de nekspieren, waardoor hij al sneller alle kanten op kan kijken.
2. Bij het voeden houden we je kind afwisselend op de linker- en rechterarm.
3. Bij het slapen leggen we het hoofdje van je kind afwisselend naar links en naar rechts.

Maak je je zorgen? Bespreek het met je pedagogisch medewerker. Samen kunnen we het verschil maken. Ook op het consultatiebureau kan je advies vragen.

Meer weten?
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft digitale folders met praktische tips voor het voorkomen en behandelen van een voorkeurshouding.