Kledingmonsters en griezelsprookjes
News

Het is winter. De dagen worden korter en de nachten langer. Geen leuke tijd als je kind bang is in het donker. Wat is de beste manier om met kinderangsten om te gaan?

Smallsteps_kledingmonsters_en_griezelboeken

Een stapel kleren of knuffels verandert in het donker gemakkelijk in een monster, en onder je bed ligt een griezel die je enkels vastgrijpt zodra je uit bed stapt. Peuters en kleuters leven in een magische wereld waarin alles kan. Die fantasie kan leuke verhalen opleveren, maar ook enge gedachtes.

Bij iedere levensfase van je kind horen weer nieuwe angsten. Baby’s zijn bang om verlaten te worden, bij peuters en kleuters speelt de eigen fantasie een grote rol. Rond de basisschoolleeftijd komen angsten voor dingen die echt zouden kunnen gebeuren en sociale- en faalangsten om de hoek gluren.

Nachtlampje

Kleuterangsten zijn misschien nog te bezweren door ver genoeg uit bed te springen, of met hulp van een nachtlampje dat ervoor zorgt dat die berg kleren gewoon een berg kleren blijft. Maar dat werkt minder goed als het gaat om de angst voor ongelukken, inbrekers, of de dood. Ook bij de angst om te worden buitengesloten, of iets niet goed genoeg te doen, halen uit bed springen of een nachtlampje weinig uit. Wat doe je dan, als ouder of verzorger?

Het goede voorbeeld

Het helpt om het goede voorbeeld te geven. Je kind leert van jou. Laat zien hoe je omgaat met dingen waarvoor je zelf eigenlijk bang bent. Maak daarnaast ook ruimte voor de angsten van je kind. Praat over wat hem bang maakt, zonder direct met oplossingen te komen. Blijf rustig en begripvol, met zekerheid en kracht. Zo leert je kind dat het gevoel er mag zijn, maar dat er ook mee om valt te gaan.

Stimuleer je kind om de dingen die hij wil vermijden, toch te doen. Ga samen het lieve hondje van de buren aaien, of moedig je kind aan om spelende kinderen in de speeltuin aan te spreken. Houd dit soort momenten luchtig en besteed niet te veel aandacht aan de angst.

Griezelen is goed

En ook: laat je kind enge verhalen lezen. Ja, je leest het goed. Griezelen is goed voor kinderen, zeggen experts. Zolang het niet té eng is natuurlijk, en het verhaal goed afloopt. Bang zijn is een emotie die erbij hoort. In een boek neemt het hoofdpersonage je kind als het ware aan de hand. Zo leert het in een veilige omgeving met angst en verdriet om te gaan. Door er met vriendjes of ouders over te praten, komt je kind erachter dat anderen het ook spannend vinden.

Het ene kind is wat banger aangelegd dan het andere. Daarom is het goed om te kijken naar de reactie van je kind tijdens en na het (voor)lezen, en te letten op het onderwerp van een verhaal. Als je kind bang is in het donker, is een verhaal dat zich afspeelt in een donker bos misschien geen goed idee. Dat kan de angst van je kind juist aanwakkeren. Maar over het algemeen is een beetje griezelen dus juist goed voor kinderen.