Met 1 uit de luiers!?
Nieuws

“Kinderen worden steeds later zindelijk,” vertelt Debby Mendelsohn. “Waarom? Misschien omdat we de luiers niet meer met de hand hoeven te wassen – wat een werk was dat!” ‘Goede moeders’ startten vroeger met het potje zodra kinderen konden lopen. Op hun eerste verjaardag waren ze soms al uit de luiers. “Nou,” zegt Debby, “ik heb nog nóóit iemand ontmoet die dat voor elkaar had, maar ik wilde er wel meer van weten. Als het vroeger kon, wat deden die ouders dan?”

smallsteps kinderopvang - zindelijkheid

Psycholoog en zindelijkheidsexpert Debby heeft zes kinderen, die allemaal met anderhalf jaar zindelijk waren. “Mijn vriendinnen zagen mijn kinderen al heel jong op het potje gaan. En vroegen me hoe ik dat toch voor elkaar kreeg. Zo kwam ik op het idee om een boek te schrijven. Met mijn ervaring, wetenschappelijk onderbouwd en gewoon lekker geschreven.” Het boek ‘Zindelijk maken is kinderspel’ werd een hit. Debby heeft inmiddels een dagtaak aan de trainingen en consulten over zindelijkheid aan ouders en pedagogisch medewerkers.

Wat is het geheim?
“Eigenlijk is het heel simpel. Ik zie het gewoon als onderdeel van de verzorging. Net als het leren aankleden, tanden poetsen en handen wassen help je je kind door het te leren op de wc of een potje te plassen. Dat je daarmee moet wachten tot je kind eraan toe is, is een fabeltje. Ik heb geen onderzoek gevonden dat dat idee ondersteunt.”

Tips van Debby
#1 Vroeg beginnen
“Als je na de tweede verjaardag begint, kun je dezelfde methode gebruiken, maar begin je eerder, dan ben je de nee-fase voor.”

#2 Op het potje “Ga samen op vaste momenten naar de wc of op het potje. Bijvoorbeeld na het eten of drinken. Je kunt dat rustig opbouwen. Begin gewoon met één of twee keer per dag en doe het steeds vaker.”

#3 Maak er een feestje van
“Doe het met liefde en maak het leuk. Je kunt bijvoorbeeld samen een spelletje doen of een boek lezen. Zo maak je er écht een fijn moment van, waar je kind graag aan meedoet.”

Ieder kind is anders. Dus wanneer het jouw kind gaat lukken om alle plasjes en poepjes op de wc of het potje te doen, is moeilijk te voorspellen. Wat wel helpt: hoe vaker je oefent, hoe sneller je kind zindelijk is. Gemiddeld tussen de tweeëneenhalf en drie jaar. Meisjes vaak wat eerder dan jongens. En tussen hun derde en vierde jaar blijven de meeste kinderen ook ’s nachts droog. Maar dat was vroeger dus wel anders. Maar met de methode van Debby kan het snel gaan: “Ouders willen wel, maar ze weten gewoon niet dat het al kán.”

Routine thuis en op het kinderdagverblijf
Als je thuis aan de slag gaat, bespreek het dan ook met de pedagogisch medewerkers op de groep. Zo zorg je samen voor een dagelijkse routine die voor iedereen werkt en wordt zindelijk maken echt kinderspel. Tip: lees ook ‘Zindelijk maken is kinderspel’ van Debby Mendelsohn