Pedagogisch medewerker in één jaar
Nieuws

Sonja (39) kreeg vorige week haar diploma voor pedagogisch medewerker. “Ze is echt een aanwinst voor ons team,” zegt Wendy, locatiemanager van Smallsteps Beestenboel. “Creatief, leergierig, enthousiast en de kinderen zijn nu al helemaal verknocht aan haar.” 

De 13 studenten van de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) hebben een jaar lang gestudeerd en stage gelopen.

Smallsteps_Kinderopvang_student_Sonja

Dat leverde niet alleen een erkend diploma op, maar ook een vaste aanstelling bij Smallsteps. Sonja vertelt hoe ze de opleiding heeft ervaren.

“Mijn ervaring als bloembindster en bankmedewerkster bleek heel waardevol”
“Jeetje, waarom heb ik eigenlijk nooit iets met kinderen gedaan?” vroeg Sonja zich ruim een jaar geleden af. Op de school van haar dochter (8) runde ze de bibliotheek en hielp ze kinderen leren lezen. “Ik las ook heel veel voor, lekker interactief, superleuk vonden de kinderen dat.” En zelfs als het nog lang geen Sinterklaas, kerst, Koningsdag of zomerfeest was, borrelde het bij Sonja alweer van de ideeën.

“Ja, en toen zag ik ineens die vacature bij Smallsteps. Het leerwerktraject waarbij ik in één jaar pedagogisch medewerker zou kunnen worden. Wat ik toen nog niet wist, is dat mijn ervaring als bloembindster en bankmedewerkster daarvoor eigenlijk heel waardevol is.”

Studiehoekje
Een studie van drie jaar in één jaar proppen, dat zou pittig worden. “Bovendien was ik al een tijdje uit de schoolbanken, natuurlijk. Dus maakte ik thuis een studiehoekje voor mezelf. Een jaar lang zat ik daar elke zondag vanaf een uur of tien verslagen te maken. Op maandag werkte ik aan een studieopdracht. Vier dagdelen per week werkte ik bij Smallsteps de Beestenboel om ervaring op te doen. En op vrijdag ging ik naar school. Gelukkig had ik bij de bank geleerd om met deadlines om te gaan en heel gestructureerd te werken.” Met succes! In november kreeg ze haar diploma.

Zelfvertrouwen
“Weet je wat ik zo mooi vind – en dat had ik echt niet zo snel verwacht: dat de kinderen zich aan me hechten. En dat ik echt iets voor ze kan betekenen. Bij een observatie-opdracht viel het me op dat één van de jongens eigenlijk nooit mee deed aan de activiteiten. Op zich prima, kinderen mogen zelf kiezen. Maar bij hem was er iets anders aan de hand. ‘Hij begint niet aan iets wat hij niet kent,’ zeiden zijn ouders. Ze stemden in met een stappenplan om hem te motiveren om toch mee te doen. En nu komt hij er soms uit zichzelf bij zitten. Ik heb hem echt zien groeien. Zijn zelfvertrouwen ook. Hij is er trots op en ik niet minder. Dat geeft mij ook zelfvertrouwen. Dat ík zo’n verandering zou kunnen doen …” vertelt Sonja geëmotioneerd. “Sorry hoor, maar dit is zo gaaf. Ik ben hier gewoon helemaal op mijn plek.”

Samen
“Mijn nieuwe collega’s hebben me heel goed geholpen. Ze hebben me alle ruimte gegeven om te groeien en heel geduldig ál mijn vragen beantwoord. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Ook de schooldagen waren fijn. Er was een open sfeer in de klas. Ieder van ons had een heel andere achtergrond, van kapper tot kledingontwerper, maar we hadden hetzelfde doel: dat diploma in één jaar. En dan aan de slag bij Smallsteps. We wisten dat dit een fantastische kans was, waar we allemaal keihard voor wilden gaan.”

“Maar wat mij tot het einde toe heeft gemotiveerd, is dat ik mijn dochter wilde laten zien dat je soms dingen opzij moet zetten om een droom waar te maken. En dat dat gewoon lukt, als je het echt wilt. Ik wil graag een voorbeeld voor haar zijn. En hoop dat zij – als ze later groot is – ook haar hart durft te volgen.”

Wil je ook werken bij Smallsteps? Kijk dan eens op www.smallsteps.nl/vacatures. Heb je niet de juiste papieren om pedagogisch medewerker te worden? We starten regelmatig nieuwe BBL-groepen. In het voorjaar van 2019 voor kandidaten uit de regio Leiden. Interesse? Kijk dan regelmatig op onze website voor de startdata en criteria.