Pimp je plant met deze tips!
Blog

Wil je je tuin of huis groener maken? Ren dan niet direct naar de winkel of plaats van alles in je online winkelmandje, want op zolder of in de schuur zijn er vast pareltjes te vinden om te pimpen. Ik geef je tips hoe je samen met je kind van deze oude items de perfecte plantenpotten of -opbergers kunt maken.

Pimp je plant met deze tips!

Van pot tot parel

Een eenvoudig idee, ook geschikt voor kleine kinderen, is om oude potten op te vrolijken met verf of items uit je tuin. Denk aan stenen, dennenappels, bladeren of bloemen. Wil je de versierde potten buiten zetten? Kies dan voor watervaste verf, zodat je er langer plezier van hebt. Wil je je kind zelf laten verven? Gebruik dan stoepkrijt. Helemaal fijn als je kind de smaak te pakken heeft en het liefst elke dag potten versierd, want na een regenbui gaat het stoepkrijt eraf.

Van niets naar iets

Verticaal tuinieren? Met een oude pallet maak je heel eenvoudig een groene muur. Plaats in het hoogteverschil van de pallet een worteldoek, vul dit met potgrond en plant hierin je kruiden of aardbeien. Liever een bloembak op de grond? Ook deze maak je zelf met een paar oude planken en spijkers of schroeven. En daarna natuurlijk versieren! Want goed voor de creativiteit, leuk om te doen en zo maak je je kind bewust dat én hoe je oude materialen kunt hergebruiken.

Let it grow!

Een plant kan ook goed groeien in iets anders dan een bloempot of -bak. Ga samen met je kind op ontdekkingstocht op zolder bij oma, in de schuur of de kringloopwinkel. Je kunt hier vast genoeg veel vinden!

Wist je dat je planten kunt laten groeien in … ?

  • Weckpotten
  • Glazen potten
  • Gehalveerde plastic flessen
  • Vergieten
  • Houten kisten (maak hier aan de binnenkant worteldoek vast)
  • Autobanden (waarin je een bodem maakt of gebruikt als borderrand)
  • Emmers
  • Blikken
  • Oude pannen
  • Mokken of bekers

Handig om te weten!

Wil je het buiten neerzetten? Zorg er dan voor dat je het voorziet van een gat onderin, zodat overtollig water kan weglopen. Wil je het binnen neerzetten? Leg dan een laag hydrokorrels op de bodem en vul het daarna verder met potgrond. Dit is beter voor de waterhuishouding, zorgt ervoor dat de wortels niet gaan rotten en zo blijft je plant gezond en sterk.

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook twee boeken uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”