Samen babyleafs zaaien
Blog

Het is nog lang niet gedaan met het moestuinseizoen. Mocht je al eerder een moestuin begonnen zijn, dan merk je dat je nu heel veel tomaten kunt oogsten. Deze oogstperiode gaat zeker nog wel door tot eind september. 

smallsteps kinderopvang - babyleafs

De weersomstandigheden in Nederland waren heel erg goed dit jaar voor heel veel vruchtgroenten zoals courgette, pompoenen, tomaten, komkommers en paprika’s. Deze groentefamilie houdt namelijk van warmte en zon.

Helaas houden niet alle groentesoorten van heel veel warmte en zon. Denk hierbij aan de slasoorten, want deze hebben maar 4 uur zon per dag nodig en schiet bij hogere temperaturen en veel zon snel in bloei. Een kropsla verandert dan ineens in een torensla. Het is heel leuk om te zien, maar de smaak wordt er helaas minder van.

Het hoofdstuk ‘slasoorten zaaien’ had ik om bovenstaande reden uitgesteld naar deze maand van het jaar, omdat het aantal zonuren minder wordt en ik merk dat de temperatuur ook flink is gezakt. Je kunt in deze maand nog namelijk heel goed een aantal soorten sla / babyleafs zaaien om nog vrij snel te kunnen oogsten.

Winter is het nog lang niet, dus ga vooral lekker de tuin in en probeer van alles uit. Dit kan in bakken op het balkon, maar ook direct in de volle grond in de moestuin.

Babyleafs zaaien
Het woord zegt het eigenlijk al: babyblaadjes. Het zijn een soort kiemgroenten, maar dan net wat groter. Van heel veel soorten groenten kun je namelijk ook heel goed het loof (blad) eten als ze nog heel klein zijn, ca. 5 cm. Dan zit er namelijk nog heel veel smaak in het blad. Probeer de volgende soorten eens uit, wacht een week of 3 à 4 en je ziet dat je al uit eigen tuin kunt eten.

Geschikte soorten
• Snijbiet – kies een Rainbow variant, dat ziet er heel erg leuk uit. Op deze manier kun je kinderen ook wat meer laten wennen aan de bietensmaak.
• Bieten – kies de kogel 2 en de golden Burpees biet. Deze zijn heel mooi paars-rood en goudgeel. Het blad smaakt heerlijk door de salade en op brood.
• Oost-Indische kers - het blad, de bloemen en de zaden zijn te eten door een salade. Het smaakt een beetje naar rucola maar dan wat zoeter. Dit is echt een aanrader.
• Rucola – hele fijne rucola smaakt veel pittiger. Kies dan in ieder geval een wilde variant.
• Rode kropsla – de kleine miniblaadjes zijn eerst groen, dus schrik niet als ze net ontkiemen. Wacht net even wat langer en je hebt hele mooie rode blaadjes als versiering.

How to
Zaai heel dun in een rijtje en dek slasoorten niet af, want ze kiemen na het water geven namelijk beter als ze direct worden blootgesteld aan het licht. Bieten, snijbiet en Oost-Indische kers moet je wel afdekken met wat grond (ca. 0,5cm). Nu is het wachten geblazen. Geef bij warm weer om de 2 dagen water en doe dit steeds ’s ochtends of ’s avonds.

Zaaitips voor babyleafs
• Zaai nooit heel dik op elkaar, maar houd voldoende afstand van zaadje tot zaadje. Ze moeten anders veel te veel concurreren met elkaar en zullen het daarom niet redden.
• Geef na het zaaien altijd water met een broeskop, zo spoelen de zaden niet weg uit het rijtje.

Als je zaait in een pot denk dan aan het volgende
• Gebruik altijd schone bakken en zorg dat er geen aarde van vorig jaar meer in zit. Dit voorkomt schimmels die kunnen zorgen voor ongewenste ziektes bij je miniplantjes.
• Neem een bak waar een gat onderin zit, zo kan het overtollige water weglopen.

 

Floor Korte
Hallo allemaal, ik ben Floor Korte en ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl. Inmiddels heb ik een boek uitgebracht om de startende moestuinier een jaar lang aan de hand te nemen: ‘De moestuin – Floor Korte’. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van mensen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam. Vanaf nu schrijf ik iedere maand een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle blogs kun je uitvoeren met de kinderen thuis. Op deze manier geef je ze veel mee over hoe de natuur werkt, ze leren omgaan met geduld en zien dat bijvoorbeeld sla niet in een zakje groeit maar echt in de grond en dat het water nodig heeft om te groeien. Ik wens jullie allemaal heel veel moestuinplezier en geniet er vooral lekker van.