Samen jam maken van fruit uit eigen tuin
Blog

Veel groenten en fruit eet je na het oogsten meteen op. Soms halen ze de keuken niet eens. Dat gebeurt bij mij heel vaak, vooral met de zoete bessen, aardbeien en tomaten. De smaak van de groenten en fruit vers van de plant is echt het allerlekkerst. Lekker van snoepen dus! Ook zien de kinderen dan waar groenten of fruit vandaan komt en hoe het groeit.

 

Smallsteps kinderopvang maak samen jam van fruit

Als je net wat meer oogst hebt en het niet allemaal in één keer op kunt eten, kun je het invriezen of hier zoete of hartige jam van maken. Dan kun je nog langer genieten van de smaken en het is ook nog eens heel erg makkelijk en leuk om te doen. Ga dus samen de keuken in en begin met koken!

Jam maken van rood fruit

Wat heb je nodig:

 • 500 gram rood fruit (dit kunnen aardbeien, blauwe bessen, rode bessen of zelfs vijgen zijn). 
 • 500 gram geleisuiker, door de gelei (pectine) bindt het goed en wordt het niet te waterig. Als alternatief voor de geleisuiker kun je kiezen voor Agar-Agar, dit is een natuurlijk bindmiddel. 2 gram Agar-Agar voor 500 gram fruit is voldoende. Bewaar deze variant wel in de koelkast. De jam is zonder suiker minder lang houdbaar.
 • Een pan met een dikke bodem en deksel. De dikke bodem zorgt ervoor dat de massa niet aanbrandt.
 • Steriele potten 2x 250ml en 1x 500ml en deksels.
 • 1 ruime pan om de potten in te steriliseren (schoonkoken).

Aan de slag!

 1. Zet water op het vuur met daarin de potten en de deksels. Zorg ervoor dat de potten helemaal onder water staan. Laat het water in de pan koken en giet hierna het water af. Laat de potten zelf drogen, zonder ze af te drogen.
 2. Doe het rode fruit, de peren of appels, eventueel aangevuld met fruit uit de supermarkt, in de pan met de dikke bodem en doe de geleisuiker erbij. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken totdat er een schuimlaagje te zien is op de massa. Draai dan het vuur wat lager en laat dit nog zo’n 2 minuutjes staan.
 3. Pak de schone potten en giet hier de jam in. Sluit de potten af met de deksels en laat ze op de kop afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de lucht uit de pot trekt, het trekt vacuüm. Zo kun je de jam langer bewaren. Als de potten zijn afgekoeld, kun je ze omdraaien en op een koele plek bewaren.

Heerlijk voor bij het ontbijt of als tussendoortje. 😊 Succes!

Tips:

 • Kies deksels met een rubberen ring aan de binnenkant. Als je het rubber warm maakt in kokend water, sluit deze de pot goed af.
 • Heb je zin om een beetje te experimenteren? Voeg dan eens wat kruiden toe. Kaneel bijvoorbeeld. Dit geeft de jam net een andere beleving. En zo laat je je kind kennis maken met nieuwe smaken en geuren.
 • Warm fruit valt helemaal uit elkaar. Houd eens wat grote stukken apart en voeg deze later toe. Zo zie je beter wat erin zit, als je het op je boterham smeert of in de yoghurt doet.
 • Mocht je geen geleisuiker willen gebruiken, dan kan je ook rietsuiker gebruiken. De massa bindt hierdoor echter wel veel minder goed.
 • De potten die je hebt ingemaakt, blijven na het openen zeker 1,5 maand goed in de koelkast.
 • Gebruik altijd een schoon mes als je wat uit de pot haalt, zo voorkom je schimmel. Weggooien zou superzonde zijn van het werk en de heerlijke smaak.

 

Floor Korte 
“Elk maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”