Samen mooie herinneringen maken
Nieuws

Zodra kinderen kleine zinnetjes gaan maken, ontstaan ook de eerste blijvende herinneringen. Kamperen in de achtertuin. Samen pannenkoeken bakken. Voor het eerst in de achtbaan ... Als je kind kan navertellen wat het heeft beleefd, is de kans groter dat hij het langere tijd onthoudt. Dat is al vanaf ongeveer drie jaar oud. Niet gek dus dat jouw vroegste herinnering waarschijnlijk uit die jaren komt.

smallsteps-kinderopvang-vaderdag

Zelf doen
Er zijn een paar dingen die jij kunt doen om ervoor te zorgen dat de avonturen die je samen beleeft beter beklijven. Dus vaders, wil je dat je kind zich jou herinnert als avontuurlijke ontdekkingsreiziger, klunzige koekenbakker of achtbaanheld, lees dan even verder.

De hersenen van je kind zijn continu in ontwikkeling. Persoonlijke interactie is heel belangrijk om die ontwikkeling te stimuleren. Noem het opvoeden of gewoon samen zijn, doe het met liefde en aandacht en creëer onvergetelijke momenten. Praat samen over wat je doet en over wat je gedaan hebt. Herhaling is belangrijk. Laat je kind ook zelf vertellen. En ‘zelluf doen.’ Dit helpt allemaal om het beter te onthouden. Het helpt trouwens ook als het een indrukwekkende gebeurtenis is.

Kansen
Veel meer dan vroeger, zorgen tegenwoordig ook vaders voor de kinderen. Beide ouders werken, delen de zorgtaken en nemen samen de verantwoordelijkheid voor de opvoeding. Overigens spelen behalve vaders ook opa, oma en de kinderopvang een veel grotere rol. Van elke opvoeder leert je kind weer iets anders. Samen stippel je dan de grote lijn uit. Maar toch heeft iedereen zijn eigen invulling. En kansen om samen mooie herinneringen te maken.