Samen op avontuur: vind de 4 kriebelbeestjes
Blog

Het is soms wel even schrikken als ik ineens een slak aanraak of als er een spin op m’n arm loopt. Maar wat zijn ze mooi! En supernuttig! Want ze ‘ploegen’ de aarde om, bevruchten bloemen, breken dode takken, blaadjes en dieren af en worden als ze niet uitkijken opgepeuzeld door vogels. Best indrukwekkend toch? Voor zo’n klein kriebelbeestje.

Er bestaan wel een miljoen soorten. En waarschijnlijk lopen, vliegen en kruipen er een heleboel rond, die wij nog niet ontdekt hebben. Dus zet je ontdekkingsreizigerspet op en ga samen op avontuur!

Smallsteps_insecten_moestuin_Floorsmoestuin1

Mini-zoekplaat

Voor een paar euro koop je een insectenpotje met vergrootglasdeksel, waarmee je ze goed kunt bekijken. Maar dat kan natuurlijk ook met een glazen jampotje. Maak dan wel even gaatjes in de deksel.

Op internet vind je allerlei fantastisch mooie zoekplaten. Of houd het klein en start met mijn gratis mini-zoekplaat met slak, pissebed, worm en hommel.

Tips voor een beestjes-proof omgeving

Heb je niet alle beestjes kunnen vinden? Dan heb ik een paar tips om je omgeving wat aantrekkelijker te maken.

  • Graaf een kommetje of schaal in de grond en vul deze met water. Dit gebruiken beestjes graag als zwembad of om zich op te frissen.
  • Maak een lekker rommelig hoekje met takken, blaadjes en eventueel dennenappels.
  • Bouw een muurtje van bakstenen. Laat wat gaten tussen de stenen, waar de beestjes een nestje kunnen bouwen.
  • Maai niet al het gras in de tuin, maar laat de sprieten langs de randjes of in één hoek gewoon lang.
  • Laat op één plek in de tuin het onkruid groeien. Deze planten horen thuis in onze natuur en zijn voor veel dieren onmisbaar.

Bloemetjes en bijtjes

Misschien heb je wel gehoord dat het niet zo goed gaat met de insecten in Nederland? Je kunt hommels, bijen en vlinders eenvoudig helpen door voor bloemen te zorgen. Een bloeiende plant in een pot op je balkon, een zaadbom in de tuin of wilde bloemen in de berm, alle kleine beetjes helpen. Je zult zien dat ze jouw cadeautje al snel gevonden hebben.

>> Floor mini-zoekplaat kriebelbeestje

Floor Korte 
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”