Slaap lekker! Praktische tips voor onrustige baby's
News

Voor baby’s die veel huilen blijken de praktische adviezen van medisch pedagogisch zorgverlener Kim Vervuurt echt een verschil te maken. Je herkent er vast het aloude mantra rust, reinheid en regelmaat in, maar dan helemaal van nu. Veel pedagogisch medewerkers die er het afgelopen jaar mee aan de slag gingen, zijn heel positief.

Slaap lekker! Praktische tips voor onrustige baby's - Smallsteps kinderopvang

In het boek PrikkelProofPlan beschrijft Kim aan de hand van voorbeelden hoe je een prikkelarme, rustgevende omgeving voor je baby creëert. Het staat boordevol heldere adviezen en info over slaapsignalen en de ontwikkeling van pasgeboren baby's. Ook feiten en fabels over extreem huilen en een praktisch stappenplan om je baby én jezelf weer tot rust te brengen komen aan bod.

Kijken en luisteren naar je baby

Rust en regelmaat dus. Maar ook heel goed kijken en luisteren zijn belangrijk. Herken je de signalen van vermoeidheid? Weet je hoe je in kunt spelen op deze kleine gedragsveranderingen? En neem je de tijd om je kind in alle rust en met een vast ritueel in bed te leggen? Dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig als je voor het eerst een baby hebt, of als er meerdere kinderen in huis zijn.


Deze vermoeidheidsignalen wil je niet missen. Want een baby die oververmoeid is, slaapt minder goed.

  • Gapen  
  • In oogjes wrijven 
  • Drukker worden  
  • Bleek worden 
  • Jengelen  
  • Wegkijken

De dynamiek op het kinderdagverblijf is natuurlijk anders, maar prikkelproof heeft dezelfde uitwerking op onrustige baby’s. “Zelfs Felix, die altijd flink huilde, ligt nu meestal even rustig in zijn bedje voor hij in slaap valt. En hij slaapt ook een stuk langer,” vertelt pedagogisch medewerker Alma enthousiast. “Dat hebben we samen met de ouders voor elkaar gekregen. Het werkt namelijk het beste als je thuis en op het kinderdagverblijf dezelfde rituelen volgt.”

Onze pedagogisch coaches kijken regelmatig mee op de groep en geven advies. Ze helpen de pedagogisch medewerkers om de tips van Kim te vertalen naar de praktijk. En om de taken op de groep zo te verdelen, dat er zoveel mogelijk rust is voor de baby’s. Vooral op de momenten dat de kinderen gaan slapen, is dat heel belangrijk.

‘Zorg dat je zelf ook rustig bent’

Een van de tips uit het boek is om niet meer tegen het kind te praten als het in bed ligt, geen oogcontact meer te maken en alleen je hand op de buik te leggen voor het gevoel van veiligheid. Alma: “Vroeger fluisterde ik dan nog wat lieve woordjes, maar ik weet nu dat het genoeg is dat ik er gewoon ben. Met je hand op zijn buik voel je de baby ontspannen en langzaam in slaap vallen.” Als dat even duurt, kun je rustig weglopen en na vijf of tien minuten weer kijken. Tip van Alma: “Zorg dat je zelf ook rustig bent. Denk niet aan wat je allemaal nog moet doen, maar houd je hoofd bij dit moment.”

Dagstructuur

Kim richt zich in haar boek op ouders en verzorgers van een kind van 0 tot 5 maanden dat onrustig is. Maar ook als je baby al een paar maanden ouder is of als je zoekende bent naar een prettige dagstructuur, zijn de tips heel bruikbaar.

Meer info