Sport- en Beweegweek bij Partou: van snoekduik tot eetbare halters
News

Geblinddoekt zien te scoren met een bal, halters maken van soepstengels en kegelen met waterflessen: het is nog maar een kleine greep uit alle sportieve activiteiten waar de kinderdagverblijven en bso’s van Partou tijdens de Sport- en Beweegweek mee aan de slag zijn gegaan. Op de locaties aan de Kruisboog in Houten is het plezier voel- én hoorbaar!

Sport- en Beweegweek bij Partou: van snoekduik tot eetbare halters

Met de Sport- en Beweegweek haakt Partou aan op de Nationale Sportweek van sportkoepel NOC*NSF. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er tijdens deze week op de kinderdagverblijven en bso’s extra aandacht besteed aan sporten en bewegen. Bovendien is er aan de creatievelingen gedacht: de knutsel-, teken- en kookopdrachten staan deze week óók in het thema van sport en spel.

Sporten en bewegen in Houten

Manager van de locaties in Houten Tom van Sichem doet met zijn team graag actief mee aan deze themaweek. “Sowieso is sporten en bewegen op onze locaties heel belangrijk”, vertelt hij. “Ik wil dagelijks minstens één sportieve activiteit aan de kinderen aanbieden.”

Daarvoor zijn er mogelijkheden genoeg, want de drie locaties aan de Kruisboog in Houten zitten pal naast de voetbalvelden van F.C. Delta Sports ‘95 en de sporthal van volleybalvereniging Taurus. Van deze faciliteiten mogen de teamleden en kinderen van Partou zo veel gebruikmaken als ze willen. Er kunnen dus volop sportieve binnen- en buitenactiviteiten worden bedacht. Daarnaast is er leuk contact met de naastgelegen sportschool om bootcamps voor de oudere kinderen te organiseren. Sport- & beweegcoördinator Oscar heeft als taak nieuwe verbindingen te zoeken met de sportclubs in de omgeving of ze uit te breiden.

Fanatieke pedagogisch medewerkers

Het is een ambitieus, enthousiast team daar in Houten. Pedagogisch medewerker Brikena doet de BBL-opleiding via Partou en werkt er nu twee jaar. Ze vindt de Sport- en Beweegweek een heel leuk initiatief: “Ik ben zelf ook een heel actief persoon”, lacht ze. “Door met de kinderen mee te doen, kan ik mijn eigen energie ook kwijt.”

Ook haar collega Chelsea heeft veel affiniteit met sport: “Het is heerlijk om lekker actief te zijn. Dat is belangrijk voor kinderen. Ze vinden het ook leuk als jij zelf meedoet, daarmee motiveer je ze net een beetje extra om hun best te doen.”

Blinddoeken en waterflessen

Dat het ook door de kinderen gewaardeerd wordt, blijkt uit het plezier waarmee Esmee (9) en Lars (8) meedoen aan een potje Goalball op een prachtig kunstgrasveld. Hierbij worden de spelers geblinddoekt en moeten ze een bal waar een belletje in zit bij het andere team in het doel zien te krijgen. Het is dus een kwestie van héél goed luisteren waar de bal naartoe gaat. Het zorgt voor hilarische taferelen en heuse snoekduiken: “Ik zie jou niet! Jij loopt in de weg! Aaahh, daar gaat ie al!”

Ook het kegelen met waterflessen wordt minstens zo fanatiek gespeeld. Het is een eenvoudig spel, maar daardoor ook voor de jongere kinderen heel goed te doen. Walt (bijna 7) en zijn vriend James (6) spelen een aantal spelletjes achter elkaar en weten steeds meer flessen om te gooien. “Wij zitten bij elkaar op school, maar niet in dezelfde klas”, vertellen ze. “Het is dus heel leuk om op de bso samen te kunnen spelen. Het buitenspelen vinden wij het allerleukst.” Zijn de heren ook een beetje sportief? “Ja, ik zit op voetbal, hier bij Delta Sports”, zegt Walt. “En ik op zwemmen!” aldus James.

Smakelijke halters

Ondertussen worden er in de keuken van Kruisboog 6 eetbare halters gemaakt van soepstengels, brood, ham en kaas. De creatievelingen gaan serieus aan de slag: met een glas steken ze rondjes uit boterhammen en het beleg, en rijgen deze vervolgens aan een stoepstengel. “Mogen we ze ook opeten?” klinkt het. Kinderen in de groei: altijd hongerig!

De Sport- en Beweegweek is inmiddels bijna voorbij, maar het volgende programma staat al klaar: de Anti-Pestweek. Een soms lastig, maar héél belangrijk thema.