Survivaltips voor de zomer
Nieuws

Wat een prachtig voorjaar hebben we gehad. Dat belooft wat voor de zomer. Het mooie weer brengt ontspanning, maar heeft ook schaduwkanten. De huid van kinderen is namelijk erg kwetsbaar. Wist je dat de kinderhuid tot het vierde jaar vrijwel geen natuurlijke bescherming heeft tegen de zon? En kinderen in de groei hebben een snelle celdeling, waardoor cellen die door verbranding zijn beschadigd geen kans krijgen om te herstellen. Zo geven ze de schade door aan de nieuwe cellen en is er later een verhoogde kans op huidkanker.

smallsteps kinderopvang - watergevecht

Reden genoeg om uit te zoeken hoe je je kind kunt beschermen tegen de zon. Vier tips om zorgeloos van de zomer te genieten:

#1 Niet te zuinig
Natuurlijk staat zonnebrandcrème met stip op één. Zo’n crème is onmisbaar als je kind naar buiten gaat. Heeft je kind weinig geduld om ingesmeerd te worden, maak er dan een spel van. Laat hem bijvoorbeeld jouw armen insmeren. Of luister samen naar het insmeerlied van kinderpopster Dirk Scheele. Dat geeft jou mooi drie minuten de tijd om je kind in te smeren, terwijl hij leert waar dat goed voor is. Kies een hoge factor (30+) en smeer je kind elke twee uur opnieuw in. Wees niet te zuinig met de crème en vergeet oren, lippen (ja, echt!) en oogleden niet. Wist je trouwens dat je kind ook in de schaduw bescherming nodig heeft tegen uv-straling?

#2 Inpakken
De meeste kinderen houden er, zacht gezegd, niet zo van om ingesmeerd te worden. Vindt je kind het een drama of wil je zelf snel klaar zijn, dan kan uv-werende kleding ook een handig beschermmiddel zijn tegen de zon. Ook gewone kleding beschermt je kind, maar slechts met factor 10 of 15. Toch kan het net wat extra bescherming bieden, naast zonnebrandcrème of een parasol. Uitzonderingen zijn er altijd: natte kleding laat meer straling door dan droge, dus laat je kind niet te lang in zijn natte zwembroek of t-shirt lopen. En vergeet de ogen niet! Wist je dat de pigmentopbouw in kinderogen pas bij twaalf jaar compleet is? Dus denk eraan om ook de ogen met een pet of goede zonnebril te beschermen.

#3 Keep it cool
Even lekker van de zon genieten is heerlijk. Maar geef de huid van je kind ook rust. Kinderen jonger dan één jaar kun je het beste de hele dag uit de zon houden. Ook voor peuters is het belangrijk niet langer dan een halfuurtje in de zon te zijn. Gelukkig blijven er genoeg kansen om met je kind naar buiten te gaan. Zorg voor schaduw of maak gebruik van de koele momenten. ’s Ochtends is de zon minder fel en met jonge kinderen ben je toch vroeg wakker. Dus pak de kinderwagen voor een lekkere wandeling in de vroegte of neem je ontbijt mee naar het dichtstbijzijnde groen. Tussen twaalf en drie uur kan iedereen het beste uit de zon blijven. Ga lekker siësta houden. Zo krijg je meteen de extra rust die jij en je kind ‘s avonds door de warmte mislopen.

#4 Proost
Bij hoge temperaturen kun je wel wat extra vocht gebruiken. Maak het leuk om te drinken: water met een citroen- of sinaasappelschijf is lekker en gezond. Zet een fles of kan binnen handbereik, zodat jij en je kind er steeds vanzelf naar grijpen. Is je kind dol op ijsklontjes, bevries dan gewoon wat water in een ijsvorm. Simpel, maar leuk.

Natuurlijk letten ook wij erop dat onze opvang bij hoge temperaturen een prettige en veilige plek is voor je kind. Met deze tips blijft de zomer een feest en is buiten zijn gezond.