TikTok: lekker doen of liever niet?
News

Kijkt jouw kind ook zo graag naar TikTok-sterren als Indigo Jael, Nina Schotpoort of Sara Dol? En is jouw kind dagelijks druk aan het dansen, zingen en playbacken? Grote kans dat je de app TikTok kent en dat je misschien al regelmatig mee danst in een gekke outfit. TikTok is de rage van het moment. Hiermee maak je heel gemakkelijk korte video’s, voeg je visuele effecten toe en daarna plaats je ze daarna online. Kinderen vinden het leuk om te doen, maar het heeft ook een keerzijde. Weet jij hoe je met het gebruik van TikTok door jouw kind om kunt gaan? Hieronder vind je vijf handige tips!

TikTok: lekker doen of liever niet?

1. Goed gevoel voor allebei

Kinderen hebben tijdens het maken de grootste lol en het stimuleert hun creativiteit. Ze volgen elkaar en leren ervan. Misschien vind je het als ouder lastig om het gebruik toe te staan, omdat je over de risico’s hebt gehoord of je niet goed weet hoe het werkt. Het is daarom goed om een weg te vinden waar zowel jij als je kind zich prettig bij voelt.

2. Maak een veilig account aan

Wist je dat een TikTok-profiel standaard op openbaar staat? En dat iedereen daardoor je naam en locatiegegevens ziet? Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust wie de filmpjes kunnen zien en weten niet hoe filmpjes op anderen overkomen. Je kunt met je kind een veilig account aanmaken door samen een ‘artiestennaam’ te verzinnen en geen adresgegevens in te vullen. Ook is het veiliger om het account op privé te zetten, zodat alleen vrienden kunnen kijken en reageren.

3. Doe het samen

Begeleid je kind door samen naar de TikTok-video’s te kijken en erover te praten. En je kunt natuurlijk samen een video maken! Meestal werkt het averechts om veel regels op te leggen en je eigen mening of afkeuring te geven. Probeer daarom in het hoofd van je kind te kruipen en open te staan voor zijn of haar belevingswereld.

Yente, 10 jaar: “Sommige mensen denken dat ze het goed doen, maar dat doen ze dan helemaal niet goed. Dat vind ik leuk om te zien. En als je filmpjes op slomo of stop zet, dan kan je proberen om het zelf na te maken.”

4. Begrijp de inhoud

TikTok is vanaf 13 jaar. Maar niet ieder kind is hetzelfde. Dus stel jezelf de vraag: past het bij de belevingswereld van mijn kind? Zorg ervoor dat het duidelijk is dat bijvoorbeeld seksueel ongewenst gedrag in het dagelijks leven niet gebruikelijk is. En dat alle vrienden de filmpjes kunnen zien en er commentaar op kunnen leveren.

5. Zoek een balans

TikTok-video’s kijken of zelf maken? Daar zit een groot verschil in. Kijken is passief. Zelf video’s maken stimuleert meer de creativiteit. Is het een video die buiten gemaakt wordt? En probeert je kind steeds maar weer die ene beweging of pasje goed uit te voeren? Dan is het goed voor de gezondheid en voor de motorische ontwikkeling.

Mediawijsheid bij Smallsteps

Bovenstaande tips zijn gebaseerd op de MediaDiamant. Dit model helpt bij het begeleiden van mediagebruik. Wij gebruiken het ook voor de kinderen op de bso, die vaak grote interesse hebben in social media. Omdat niet alle ouders toestemming hebben gegeven dat hun kind op de foto of in een video mag, maken we bij Smallsteps geen TikTok-filmpjes. We praten er natuurlijk wel over met elkaar.