Tips tegen tranen bij het wegbrengen
News

Terwijl Selma ’s morgens direct de bouwhoek in duikt, klampt haar broer Elias zich met natte ogen aan zijn moeder vast. “Ik weet dat het zo weer over is als ik eenmaal buiten ben, maar dat weggaan is nu lastig hoor,” vertelt ze. “Het is wel heel fijn dat we met Annemieke [pedagogisch medewerker red.] een vast afscheidsritueel hebben bedacht. Ik geloof dat dat wel gaat helpen.”

Tips tegen tranen bij het wegbrengen

Hoe kinderen de overgang van thuis naar de opvang beleven, verschilt enorm. En kan ook ineens veranderen wanneer je kind ouder wordt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met hechting, eenkennigheid en verlatingsangst. Stuk voor stuk gezonde fases in de emotionele ontwikkeling.

Grip op emoties

Smallsteps-trainer Janneke: “Waar een kleine baby zich meestal overgeeft aan de situatie waarin hij terecht komt, zal een dreumes, peuter, maar ook een schoolgaand kind steeds beter snappen wat er gebeurt. En laten horen wat hij daarvan vindt. Emotionele ontwikkeling gaat over het krijgen van grip op je eigen emoties en dat is helemaal niet zo gemakkelijk. Ieder kind laat op een andere manier zien wat hij van de situatie vindt en heeft dus ook andere begeleiding nodig.”

“De manier waarop ik troost, verschilt per kind”

Onze pedagogisch medewerkers zijn getraind om kinderen te kunnen ‘lezen.’ Ze kijken, luisteren en voelen vaak haarfijn aan wat een kind nodig heeft. Deze zogenaamde interactievaardigheden zijn onderdeel van hun opleiding en krijgen jaarlijks aandacht tijdens training en coaching. “De manier waarop ik troost, verschilt per kind,” vertelt Annemieke. “Dat heeft te maken met de leeftijd, het karakter en het temperament van het kind. De een wil graag op schoot en Elias bijvoorbeeld, gaat liever even puzzelen in z’n eentje. Door daar rekening mee te houden, worden kinderen al snel rustiger op een moeilijk moment.”

Tips van Annemieke

“Hoe moeilijk het soms ook is, hou het afscheid kort,” zegt Annemieke. “Het is natuurlijk niet fijn om weg te lopen als je kind in tranen is, maar meestal stopt het huilen al snel zodra je buiten beeld bent. Kom niet terug om te checken of je kind gestopt is met huilen. Als hij je ziet, begint het afscheidsritueel weer van voor af aan. Een vast ritueel maakt het afscheid voorspelbaar. Het kind krijgt controle over de situatie en daarmee een gevoel van veiligheid. Als ik even een momentje heb, probeer ik de ouder altijd een berichtje te sturen. Gewoon een fotootje om te laten zien dat Elias al lang weer lekker aan het spelen is. En ouders mogen natuurlijk ook gewoon even bellen. Ik snap dat wel, hoor!”

Ook als je kind direct gaat spelen, is het belangrijk om afscheid te nemen. “Er dan snel tussenuit knijpen is geen goed idee, omdat hij zich in de steek gelaten kan voelen als hij ontdekt dat je er niet meer bent. Vertel dat je gaat werken en hem daarna weer komt ophalen. Geef een dikke knuffel en loop dan rustig weg.” Meestal is het een fase en wordt het afscheid nemen na verloop van tijd makkelijker. Echt waar.

Lees ook: Wennen op de babygroep