Training voor wie met baby's werkt
Nieuws

Alle pedagogisch medewerkers die met 0-jarigen werken, volgen voor 2023 een speciale training. Pedagoge Janneke van Lummel is er nauw bij betrokken: “Je denkt misschien: flesje, luiertje, even slapen, spelen … dat is toch alles? Maar niets is minder waar. De hersenontwikkeling van jonge kinderen gaat razendsnel. En daar kun je als pedagogisch medewerker veel in betekenen.

Smallsteps - Pedagogisch medewerker leest een boek met een baby

Wat hebben baby’s nodig om zich prettig te voelen op de groep? Hoe zorg je ervoor dat ze zich goed kunnen ontwikkelen? En hoe werk je goed samen met je collega’s en met ouders? Dat is waar de training – die voldoet aan de scholingseisen van de wet IKK - om draait. Er zijn 6 modules:

1. De ontwikkeling van baby’s
2. Communicatie met baby’s
3. Dag- en groepsindeling
4. Spelactiviteiten
5. Leefomgeving (inrichting groepsruimte)
6. Samenwerken met ouders

Vraagbaak voor ouders
“Ik vind het fantastisch dat we onze medewerkers zo kunnen helpen om te werken op basis van actuele wetenschappelijke inzichten. Of je nu al 20 jaar ervaring hebt of net je opleiding hebt afgerond, van deze training leert iedereen bij,” vertelt Janneke. “Bovendien laat het zien dat dit echt een vak is. Gelukkig zien jonge ouders hen ook steeds meer als vraagbaak. Dat is mooi om te horen.”

De training
In totaal trainen we de komende jaren zo’n 2.000 medewerkers. Zij krijgen, buiten hun reguliere uren, 22,5 uur betaald om de training succesvol af te ronden. Plus individuele coaching. Elke twee maanden start er een nieuwe groep van 60 medewerkers. Het zou dus best kunnen dat het nog even duurt voordat de pedagogisch medewerker die voor jouw kind zorgt aan de beurt is.

De eerste groep startte in november. De ‘studenten’ beginnen met de theorie in de vorm van een e-learning. En sluiten alle 6 modules af met een praktijkopdracht. Denk aan een observatie, logboek of video maken en analyseren, waarbij ze de ontwikkelfase van een kind moeten herkennen. De coaching van dit traject is meteen de eerste grote opdracht van onze kersverse pedagogisch beleidsmedewerkers/coaches . Zij beoordelen de opdrachten. Zij helpen als er vragen zijn. En zij zorgen ervoor dat de kennis na het afronden van de training ook daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht.

Dit is 1 van de 3 artikelen over maatregelen uit de wet IKK (Innovatie en Kwaliteit in de Kinderopvang). Hierin laten we zien wat je in 2019 van Smallsteps mag verwachten. Lees ook pedagogisch handelen op 1 en beroepskracht-kindratio 2019: wat verandert er precies?