Van cruiseschip tot kinderopvang
News

“Wat ben ik blij dat ik deze stap heb gezet!” Marjolijn (38) haalde in één jaar haar diploma voor pedagogisch medewerker en kon direct aan de slag op de peutergroep van Smallsteps Basja. Praktijkbegeleider Lily: “Ze heeft een heldere visie, werkt gevoelsmatig en is oprecht voor zichzelf en anderen. We zijn ontzettend blij met haar!”

Van cruiseschip tot kinderopvang - pedagogisch medewerker in een jaar

De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) leidt studenten in één jaar op tot pedagogisch medewerker. Eén dag in de week krijgen de studenten in kleine groepen les en op de overige dagen brengen de theorie op een kinderopvanglocatie in de praktijk. Elke les heeft een ander thema. De ene week doen de studenten een rollenspel waarbij ze situaties in de praktijk nabootsen en de andere week geven gastdocenten workshops. Bijvoorbeeld over mediawijsheid.

Smallsteps heeft zo al bijna 50 pedagogisch medewerkers opgeleid. En er zijn door heel Nederland nog ongeveer 160 studenten in opleiding. Na het behalen van alle punten krijgen zij niet alleen hun diploma, maar ook een mooie baan.

De wereld over

“Eigenlijk was ik altijd zoekende,” vertelt Marjolijn. ‘Vluchten’ naar het buitenland zag ik als de beste oplossing om meer levenservaring op te doen en uit te zoeken wat ik echt wilde. Ik werkte op een cruiseschip, als hostess bij een reisorganisatie en als kinder-entertainer. In Engeland, waar ik werkte in een hotel, ontdekte ik wat ik echt wilde: werken met kinderen en ze begeleiden in hun ontwikkeling.”

En weer terug

“Ik verhuisde terug naar Nederland en koos voor zekerheid door aan de slag te gaan als officemanager. Later besloot ik toch de stap te zetten. Het was nog een tijdje zoeken hoe ik het moest oppakken. Totdat ik stuitte op de BBL-opleiding, waarbij je werkt en tegelijkertijd studeert. Dat was echt een uitkomst. En zo was de eerste stap gezet.”

Niet meer uitstellen

“Ik hoorde al snel dat het niet makkelijk zou zijn. Daarom startte ik met het maken van een strakke planning en ben ik er voor de volle 100% voor gegaan. Dingen uitstellen, wat ik jarenlang heb gedaan, is nu definitief verleden tijd.”

Even wennen

“Het was wel even omschakelen, hoor. Als kinder-entertainer praatte ik voornamelijk met oudere kinderen. En toen kwam ik op de peutergroep. Daar heb ik echt mijn taalgebruik moeten aanpassen. Rustiger praten, stap voor stap uitleggen wat we gaan doen, het af en toe herhalen en niet te moeilijke woorden gebruiken. Ik ben een echt gevoelsmens, zacht en intuïtief. Ik moest dus echt leren duidelijker en consequenter te zijn naar de kinderen toe.”

Ervaring

“Ook mijn werkervaring bleek goed van pas te komen. Door de jaren heen heb ik veel mensenkennis opgedaan. Ik vind het belangrijk dat mensen zich veilig voelen, op hun gemak. Dat gaat voor mij heel natuurlijk. Dit is voor kinderen net zo belangrijk. Het scheelde ook dat ik de nodige ervaring heb met knutselen, dansen en zingen.”

“Ik ben trots op mijn manier van benaderen. Door de kinderen te respecteren in wie ze zijn en ze vertrouwen te geven, heb ik meerdere kinderen zien opbloeien op de groep. Ik ben heel blij dat ik nu met kinderen werk en meer ervaring op doe.”

Inschrijven?

Wil je net zoals Marjolijn het BBL-traject volgen, dan heeft ze een tip: “Weet waar je aan begint en maak hier tijd voor vrij.” Het inschrijven om te kunnen starten in september start in juni. Houd hiervoor onze social mediakanalen in de gaten.

Tip! Lees ook het verhaal van studente Sonja.