Verschillende hoeken voor structuur, keuzevrijheid en rust
Nieuws

Een huis-, een winkel- en een bouwhoek … Verschillende plekken om te spelen, dat vinden kinderen fijn. Waarom is dat zo? En hoe kun je thuis ook voor een fijne speelplek zorgen?

‘Jij bent de vader en ik de moeder. En dit is ons kind’. Kinderen leren door uitproberen, experimenteren en ervaren. Oftewel: spelen. Om lekker te kunnen spelen hebben ze structuur en inspiratie nodig, maar ook de vrijheid om zelf te kiezen waar, met wie en waarmee ze spelen. Zogenaamde speelleerplekken helpen daarbij.

Speelleerhoek

Kasten en banken

Bas heeft zin om een boek lezen, terwijl Leyla zich graag samen met andere kinderen wil verkleden. Onze groepsruimtes zijn opgedeeld in verschillende speelleerplekken. Er is een huis-, een winkel-, een verkleedhoek. Maar ook een muziek- en een theaterhoek. De speelleerplekken worden afgegrensd door kasten en banken, een kleed, of door lampen en planten. Elke hoek heeft een thema en er staat bijpassend speelgoed. Op de planken of opbergdozen staan plaatjes zodat kinderen gemakkelijk kunnen zien wat waar staat. Ze kunnen zelf hun speelgoed pakken en na afloop ook weer opruimen.

Rust en concentratie

Na binnenkomst trekt Bas zich terug in de leeshoek, terwijl Leyla de verkleedhoek induikt. Daar verkleedt ze zich samen met een paar anderen als piraat. Het opdelen van een ruimte in speelleerplekken zorgt ervoor dat kinderen zelf kunnen kiezen wat ze willen doen. Het creëert bovendien rust en concentratie. Kinderen die behoefte hebben om zich terug te trekken worden niet gestoord door kinderen die lekker druk willen zijn of samen spelen. Ten slotte geven de speelleerplekken een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Een kind kan zich terugtrekken en heeft niet het gevoel dat het constant in de gaten wordt gehouden.

Lopende band van papier

De indeling en invulling van speelleerplekken verschilt per locatie. Het is afhankelijk van de leeftijd en de interesses van de kinderen in de groep, maar ook van het aanwezige materiaal. Daarnaast worden er ook regelmatig tijdelijke speelleerplekken ingericht. Dan verandert de gang bijvoorbeeld in een supermarkt, inclusief kassa, winkelwagentje, boodschappen en een lopende band van papier.

Achter de bank

Een fijne speelplek kun je overal creëren, ook bij je thuis. De kamer van je kind, of de woonkamer verander je in een mum van tijd in een speelparadijs. Door de bank van de muur te trekken, ontstaat een aparte ruimte. Van het houten tafeltje maak je heel eenvoudig een knutselhoek, met kunstwerken aan de muur. Zo kan je kind ook thuis zelf kiezen waar, waarmee en hoe hij wil spelen en kan hij zich goed concentreren op zijn spel.