DIY: vuurwerk van voorjaarsbloeiers in een pot
Blog

Oké, het is even wennen die kou. Maar buiten is altijd veel moois te beleven! Zorg dat je gewoon lekker in beweging blijft, dan is het heerlijk. En als je - net als ik - nu al uitkijkt naar het voorjaar, heb ik een leuk DIY-idee voor je: dit is het moment om voorjaarsbloeiers te poten. Doe de bollen eens in laagjes in een pot, dat geeft een heel leuk effect.

Smallsteps_kinderopvang _bloempot_vullen_met-bollen_gelaagd

Aan de slag

Voorjaarsbloeiers – denk aan blauwe druifjes, hyacinten, narcissen - poot je van september tot december. Nu dus! Let wel op dat je ze niet poot als het heel erg nat is. En dat ze vóór de eerste nachtvorst in de grond zitten.

Samen met je kind kun je de bollen uitzoeken. Wat is zijn lievelingskleur? Waarom zou de ene bol veel groter zijn dan de andere? En hoe is het toch mogelijk dat uit zo’n onooglijk bolletje de mooiste bloemen komen? Lekker leerzaam. En ondertussen blijf je warm van het graven en sjouwen.

Spelen met laagjes Als je de bloembollen in de juiste volgorde uitplant in de pot, geeft dat in het voorjaar een heel leuk effect. Vuurwerk in slow motion. Bloembollen hebben namelijk verschillende bloeiperiodes. Door hiermee te spelen, kun je er van januari tot en met mei van genieten. Start onderin de pot met tulpen, maak dan een laag met hyacinten en sluit af met de krokussen.

Stap voor stap

Zorg voor een pot met een gat aan de onderkant, zodat het overtollige water weg kan lopen. Te natte bollen kunnen namelijk gaan schimmelen en dan komen ze niet uit in het voorjaar.

1. Leg onderin de pot een laag hydro-korrels, zodat het overtollige water goed weg kan lopen.
2. Strooi daar een laag universele potgrond overheen.
3. Plant de bloembollen met de punt naar boven en de bolle kant naar beneden. Zorg voor ongeveer één boldikte afstand. Hou je ook zo van kleur? Kies dan voor meerdere soorten.
4. Dek de bloembollen af met een dikke laag potgrond.
5. Geef de bloembollen water met een gieter met broeskop (zo een met kleine gaatjes).
6. Zet de potten dichtbij huis. Daar is het vaak net wat warmer, waardoor de bollen niet bevriezen. Bij mij gaat het altijd goed, zelfs in de moestuin. Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, bescherm de pot dan met noppenfolie. Of zet hem bij hele strenge vorst in de schuur.

En dan natuurlijk elke week even samen kijken of er al een groen puntje te zien is. Spannend!

 

Floor Korte
Elk maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”