''Help! Mijn kind gaat naar de basisschool''
Blog

Banaan… fles thee… twee boterhammen… fles water… Hup alles in de rugzak. En daar gaat hij hoor. Ons kleine ventje is ineens 4 jaar en dus naar de ‘grote school’. De kinderopvang noemden we altijd al ‘school’ dus dit was een logische naam voor de volgende stap. 8 jaar lang. Lagere school. 

smallsteps kinderopvang - wennen op bso

Bram moet wennen en wij eerlijk gezegd ook. Hij ging altijd 2 dagen naar de kinderopvang. Nu gaat hij 5 dagen van 8.30 – 14.00 uur naar school en 2 middagen naar de bso. Het is dus een volle week. Ook mis ik de dagen alleen met mijn zoon. Het is lekker mijn eigen ding te kunnen doen, maar als ik mag kiezen ga ik toch liever op pad met Bram. Wat ook wennen is, is dat de schoolbel strak om 8.20 uur gaat. Bye bye flexibiliteit in de ochtend. Zelf op tijd op mijn werk komen op die dagen is trouwens ook onmogelijk geworden.

Poep en plas
Maar wat is het ook leuk! Dat kneuterige van de kleuterklas. De liedjes die ze zingen en dingen die ze doen. Op school en op de bso. Aan zijn gedrag merk ik goed dat hij nu naar school gaat. Hij is brutaal en kent ineens veel nieuwe woorden uit het poep- en plasgenre. Na de eerste schooldag riep hij achterop de fiets naar huis de hele weg: “Stront uit je eigen kont, stront uit je eigen kont…!” Toen ik vroeg of hij eigenlijk wel wist van ‘stront’ betekende, antwoordde hij: “Nee.” “Lieverd, dat betekent poep.” “Oh!”

Ook test hij ons veel meer en heeft hij leuke en soms aandoenlijke verhalen. Laatst wilde geen van de kindjes zijn handje vasthouden. Dat is dan toch wel even slikken. Gelukkig zag ik juist een paar dagen later dat hij wel gezellig hand in hand liep met een jongetje uit zijn klas. Hij moet zijn plek weer vinden. Nu is hij natuurlijk gewoon weer de kleinste. Dat gaat met vallen en opstaan. Hij doet het goed, ik ben trots.

Rol als ouder
Als ouder heb je ook meer een rol op school dan op het kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf is er ook heel erg om je als ouder te ontzorgen. School heeft echt een andere rol. Vandaag bleek er bijvoorbeeld een ochtend te zijn dat de ouders konden blijven. Ik ontvang de nieuwsbrief nog niet en wist nergens van. Ik begreep al niet waarom een aantal ouders hun jas uit deden...

Ik ging dus gewoon weg en vroeg buiten aan een andere moeder wat de bedoeling was. Op dat moment had Bram ook door dat de ouders mochten blijven. Ik toch maar snel de klas in waar Bram helemaal in tranen zat. Toen was ik dus helemaal laat op mijn werk. Maar wat was het leuk al die kindertjes te zien in de kring en de gymzaal. De kleine stoeltjes in een kring, de leuke knutselwerkjes maar ook bijvoorbeeld de geur in de gangen en de gymzaal. Het doet me allemaal denken aan vroeger.

Inmiddels zijn we bijna twee maanden verder. We hebben allemaal meer ons ritme gevonden in het nieuwe programma. Dat ging dus best snel. Bram heeft nu zijn eerste vriendjes, vertelt steeds meer uit zichzelf en heeft echt zin om naar school en de bso te gaan.

Hieronder wat tips om je kind snel te laten wennen in deze nieuwe fase:

#1 Betrek je kind bij het zoeken naar een bso
Zelf heb ik eerst een selectie gemaakt uit de bso’s die verbonden zijn met de school van Bram. Vervolgens heb ik samen met hem een bezoekje gebracht aan twee bso’s. Het leuke is dat je ook gelijk ziet hoe je kind reageert en ook hoe de pedagogisch medewerkers op je kind reageren. Op de bso van Smallsteps waar we voor hebben gekozen, kreeg hij gelijk ook lekker een appel en wat te drinken. Dat gaf een goed gevoel.

#2 Een kleuter van 4 is nog maar klein
Het type bso was nog best lastig kiezen. Wil ik nou een sport-bso, een antroposofische, een kleine of een grote vestiging? Waar heeft hij behoefte aan na een lange dag op school? We hebben naar ons onderbuikgevoel geluisterd. Op deze Smallsteps-locatie voelde het goed. Hier is ruimte om te ontspannen na een intensief dagje school. Kan hij heerlijk buiten ravotten met andere kinderen. Als hij wat ouder is wil ik hem misschien nog wel een keer naar een sport-bso laten gaan. Hij houdt ook erg van bewegen.

#3 Zorg dat school goed op de hoogte is
Je denkt dat je alles goed hebt geregeld. Totdat je je kind van de bso afhaalt en blijkt dat het niet duidelijk was of hij naar de bso moest die dag of niet. Ahum! Nou is Bram toevallig heel goed in het onthouden van instructies. Zijn stelligheid gaf de doorslag. Hij wist dat hij naar de bso moest die dag. Die dappere kleuter van ons! Maar het is dus goed om ook de juf goed te informeren dat je kind op die en die dagen naar de bso gaat.

#4 Hoe was het op school en de bso vandaag?
Als je wilt weten wat je kind doet op school en de bso moet je die vraag dus niet stellen. Want daar krijg je geen antwoord op. En het is best fijn om te weten hoe hij het die dag heeft gehad. Het beste is vragen te stellen over wat je zelf in de klas hebt gezien die ochtend. Een leuk hulpmiddel om in gesprek te gaan is het boekje Slaapklets. Aan de hand van vraagjes en vooral tekeningen kun je met je kind de dag bespreken. Daar zijn bij ons vaak al leuke verhalen uitgekomen.

Ik ben Lisa, 35 jaar en sinds 4 jaar moeder van mijn lieve ventje Bram en 9 jaar samen met Willem. Het moeder-zijn leert me veel over mezelf en ook hoe ik tegen het moederschap aankijk. Daar had ik vooraf niet een heel duidelijk beeld bij. Sinds het moederschap is mijn persoonlijke mantra geworden: die andere moeders doen ook maar wat… In mijn blogs lees je meer over mijn ontdekkingen als moeder.