Zelf appelmoes maken
Blog

Ik weet niet hoe snel de pot appelmoes bij jou leeg gaat als je hem op tafel zet, maar bij mij thuis is dat meestal meteen. Waarom zou je de appelmoes dan niet gewoon zelf vers maken als je toch geen restjes overhoudt? Dan eet je lekker appelmoes zonder conserveringsmiddelen en zelfs zonder suiker!

Smallsteps_Kinderopvang_appelmoesmaken_Floorsmoestuin

Het maken van appelmoes is heel makkelijk. En leuk om te doen natuurlijk! Dat kan met heerlijke vers geplukte appels uit de moestuin, maar ook Nederlandse appels van het seizoen die je in de winkel koopt, kun je er heel goed voor gebruiken. Voor de allerbeste smaak neem je echte Goudrenetten. Zijn die even niet verkrijgbaar in de supermarkt of bij de groenteboer? Kijk dan of je Cox, Braeburn, Elstar of Golden Delicious appels kunt kopen. Deze soorten zijn niet te zoet zijn en niet te zuur.

Wat heb je nodig:

 • 4 appels/peren (als variatie op de smaak)
 • 1 citroen
 • 50 ml water
 • kaneel voor een extra diepe smaak (1 stokje of 0,5 theelepel kaneelpoeder)
 • dunschiller
 • appelboor/mes
 • pan met een dikke bodem
 • houten spatel
 • staafmixer
 • grote kom

Aan de slag!

 1. Schil de appels met een dunschiller.
 2. Verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels in stukjes van ongeveer 1 cm. Heb je geen appelboor?! Snijd de appels dan in 4 partjes en snijd het klokhuis weg met een mes. Zorg er in ieder geval voor dat de pitjes en de harde vliesjes verwijderd zijn.
 3. Doe de appelstukjes met 50 ml water erbij in een pan met een dikke bodem. Deze dikke bodem zorgt ervoor dat de appels niet aanbranden.
 4. Halveer de citroen en knijp één helft uit over de appels.
 5. Doe dan de kaneel erbij en zet de pan op het vuur.
 6. Breng de appels aan de kook en roer alles af en toe om met een houten spatel om het aanbranden van de appels te voorkomen.
 7. Draai het vuur laag en laat de appels in 5-7 minuten zacht worden.
 8. Haal de appelmoes van het vuur. Mochten er nog veel stukjes inzitten en houd je meer van gladde appelmoes? Gebruik dan een staafmixer om dat resultaat te krijgen (haal wel eerst het kaneelstokje eruit!)
 9. Schep de appelmoes in een grote kom en laat het afkoelen.
 10. Na het afkoelen kun je de appelmoes in een potje/bakje doen of natuurlijk meteen opeten. Heerlijk als toetje en bij patatjes bijvoorbeeld.

Zelfgemaakte appelmoes kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast.

Floor Korte 
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”