Zo doe je dat: munt kweken
Blog

Mmm … munt! Dit kruid is geliefd in de keuken, heerlijk in verschillende gerechten en gemakkelijk te kweken. Dat kan namelijk gewoon in de vensterbank. Ook fijn: je ziet snel resultaat. Superleuk dus om samen met je kind je eigen munt te kweken! Ik vertel je hieronder hoe je dat doet.

Zo doe je dat: munt kweken

1, 2, 3 … go!

  • Neem een zaaibakje, opengeknipt melkpak, druivenbakje of lege kwarkbeker. Belangrijk is dat er gaten onderin het bakje zitten, zodat overtollig water kan weglopen.
  • Vul dit bakje met potgrond en maak de bovenkant van de aarde los met je vingers.
  • Strooi voorzichtig de zaadjes en bedek ze met een klein beetje grond. Beter te weinig dan te veel. Omdat het lichtkiemers zijn, is het niet nodig alle zaadjes met grond te bedekken.
  • Geef de grond wat water en bedek het bakje met vershoudfolie. Zo hebben de zaadjes het lekker warm en scheelt het weer water geven. Het vocht dat verdampt, valt weer naar beneden.
  • Zie je al wat boven de grond uitgroeien? Dan kun je de kleine planten eventueel per stuk verpotten naar grotere potten.

Stek je munt

Nog sneller en beter resultaat? Stek dan een bestaand munttakje door het topje van de plant met ongeveer 6 blaadjes af te knippen en dit in een glas met water te doen. Na een aantal weken zie je de eerste wortels en kun je het in de potgrond zetten. Zorg er wel voor dat de grond vooral de eerste week goed nat is. Het stekje moet namelijk nog wennen aan zijn nieuwe groeiomgeving.

Hallo zon!

Ook een optie: zaai je munt direct buiten in potten. Liever niet in de volle grond, want anders heb je al snel overal munt in je tuin. Zet de potten vol of deels in de zon, hier is deze plant namelijk dol op. En houd de bodem vochtig. Zo wordt de smaak van de muntblaadjes het lekkerst en krachtigst.

Een echte teamspeler

Hoera, je kunt munt oogsten! Wil je het verwerken in een gerecht? Munt is erg lekker met:

  • Geitenkaas en bietjes
  • Granaatappelpitjes en feta
  • Tuinerwtjes en citroen

Lekker en gezond

Wist je dat muntthee goed is voor je spijsvertering, om de honger te stillen en misselijkheid tegen te gaan? Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer je aan munt ruikt, je stress met een kwart vermindert. Zet maar alvast wat thee! Het lekkerst is de muntthee als je 3 takjes van ongeveer 10 centimeter in een glas heet water doet. Breek vervolgens de takjes doormidden, zodat je de munt nog beter proeft. Roer het met een lepel en tadaa, je hebt heerlijke én gezonde muntthee. Wil je je thee wat zoeter? Voeg dan wat honing toe. Wat frisser? Dan is een stukje citroenschil erin erg lekker.

Dippen maar!

Met munt kun je heerlijk yoghurt-muntdip maken. Hak wat blaadjes munt fijn, meng dit met een schaaltje kwark en voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Rasp daarna de schil van een schoongeboende citroen en voeg dit toe. Maal er wat zout en peper boven fijn, meng het geheel en klaar is je dip. Dippen maar! Bijvoorbeeld met cherrytomaten, komkommer, wortels, radijsjes of paprika.

Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook twee boeken uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”