Onze experts aan het woord

Onze medewerkers zijn expert op hun vakgebied

 

Krachten bundelen en goed samenwerken

Onze pedagogisch medewerkers, coaches en locatiemanagers en de collega’s op ons servicekantoor in Vianen, het zijn allemaal experts op hun eigen vakgebied. Alleen door onze krachten te bundelen en goed samen te werken kunnen we bouwen aan de beste kinderopvang. Daarom zijn we in 2020 ook samengegaan met Partou Kinderopvang. In onze nieuwe organisatie, het nieuwe Partou, combineren we het beste van beide werelden, onze kennis en ervaring op pedagogisch en kwalitatief gebied, om onze kinderopvang naar een nog hoger niveau te brengen. Dat merk je natuurlijk vooral op onze locaties. We investeren veel in trainingen van onze medewerkers. Zodat zij werken vanuit actuele inzichten en kunnen leren van elkaar.

Bevlogen mensen

Bij Smallsteps dragen we geen cape. Hebben we geen superkrachten zoals in een film. Maar zijn we er iedere dag voor onze kinderen. Tijdens vallen en opstaan. We helpen ze om te ontdekken wat ze in hun mars hebben. En dat is zo ontzettend veel. Wij zijn er voor hen. Het hele jaar door.

Training

“Ik geef trainingen spelbegeleiding. En dat is heel leuk om te doen! Het gaat over leren, maar zeker niet op een schoolse manier. Op veel van onze kinderdagverblijven en peuteropvang werken we met Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Hiermee stimuleren we de taal- en rekenontwikkeling, de motorische en sociaal-emotionele vaardigheden. Hoe pas je dit toe in de praktijk? Dat leer ik de pedagogisch medewerkers. We oefenen tijdens de training bijvoorbeeld met een pop, die de pedagogisch medewerkers kunnen gebruiken tijdens hun werk op de groep. De pop doet met alle activiteiten mee. Gaan de kinderen slapen? Dan gaat de pop ook naar bed. Juist als kinderen vrij spelen leren ze van alles, vooral als de pedagogisch medewerkers ze daarin stimuleren. Ik vind het mooi om te zien hoe blij mijn collega’s worden van deze manier van werken.”

Jet Kroes, trainer

kwaliteitsmanager Smallsteps
Monique Korendijk, Kwaliteitsmanager

"Ik ben kwaliteitsmanager en adviseer locatiemanagers over gezonde voeding op locaties"

"Kinderen drinken bij ons geen zoete drankjes, maar water, thee en melk. Ik geef bijvoorbeeld tips om het aantrekkelijker te maken om water te drinken. Zoals: doe schijfjes citroen of muntblaadjes in de waterkan. En gebruik kannen met een kraantje waarmee kinderen zelf water kunnen tappen. Kinderen doen dit graag zelf.

Nieuwe smaken leren kennen vinden we heel belangrijk. Bijvoorbeeld mango of radijs proeven. Dit leidt soms tot gekke gezichten bij kinderen, maar ook tot de vraag: mag ik er nog één?

Het maakt mij vrolijk als ik kinderen met aandacht een mandarijntje zie pellen. Kinderen smeren ook als het even kan hun eigen brood. Dit vergroot hun gevoel van zelfstandigheid. En op verschillende locaties serveren we warme maaltijden. Kinderen eten bijna altijd alles op: samen eten is gezellig!”

Marit Geurts, pedagogisch coach

"Ik ben pedagogisch coach en houd me bezig met de pedagogische kwaliteit".

"In overleg met de locatiemanager en het team kijk ik waar behoefte aan is op de locatie.

Het is goed als er af en toe iemand meekijkt op de groep. Niet om het persoonlijk functioneren te beoordelen, maar om te zien of bijvoorbeeld de communicatie anders kan. Ik observeer dan: maken de pedagogisch medewerkers echt contact, volgen ze het kind, stimuleren ze de ontwikkeling? Ontstaan er leuke gesprekjes aan tafel?

Mijn bevindingen bespreek ik met de pedagogisch medewerker of met het team. Ik vind het heel leuk om mijn collega’s zo gepassioneerd te zien werken. Ik zit al 10 jaar in het vak en zie nog steeds veel enthousiasme. Hier word ik rijker van, als mens en als coach."

Janneke van Lummel, Trainer

“Ik ben pedagoog en train de interactievaardigheden van onze pedagogisch medewerkers".

"Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar gaat gewoon om hoe ze met de kinderen omgaan. Hoe de pedagogisch medewerkers observeren, praten en luisteren. Uit recent onderzoek blijkt dat die interactie cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Ik kan er úren over praten!

Vroeger stond ik zelf ook ‘op de groep,’ dus ik kan uit mijn eigen ervaring putten bij de rollenspellen tijdens de trainingen. En soms film ik de medewerkers, dan kijken we samen naar de beelden. Wat is de situatie? Wat heb je gedaan? En kan dat anders? Beter?

Als ik vervolgens zie dat een pedagogisch medewerker een kind precies die puzzel aanbiedt die niet te makkelijk en niet te moeilijk is. Dat ze er eerst even bij gaat zitten en het kind het vervolgens zelf laat proberen. Of dat ze een ruzie in de poppenhoek oplost door de kinderen te vragen welke oplossing zij zien. Ja, dan voel ik me helemaal blij.”

Wendy Waterreus, Trainer

“Ik leer onze pedagogisch medewerkers hoe ze kinderen kunnen laten ontdekken".

Vroeger hadden veel kinderdagverblijven een pleintje met een zandbak. Dat was best saai. Nu richten we onze tuinen zo in, dat kinderen kunnen experimenteren. En dat is zoveel leuker!

Vaak zijn er houtsnipperpaden, struiken, een waterpomp en hutjes die het spannend maken. Soms is er een moestuin waarin kinderen met hun handen kunnen graven. Zo leren ze dat wortels uit de grond komen en niet uit de supermarkt.

Zo’n tuin vraagt om een nieuwe manier van begeleiden. Vindt een kind een pissebed onder een steen, dan bied je bijvoorbeeld een vergrootglaspotje aan. Kijk eens naar zo’n diertje, hoeveel pootjes heeft het? Kun je het natekenen? Op deze manier brengen we ze verwondering bij voor de natuur. En ja, ze worden soms vies in de tuin. Maar elke vlek is een hersenverbinding: als je niet vies wordt, kun je niet ontdekken!”